Predstavljena publikacija o pravima djece s malignim bolestima

Oko 150 djece na godinu prijavi se na liječenje od malignih bolesti. To je najteži životni izazov za njihove obitelji, roditelje, braću i sestre, bake i djedove. Posebno je teško ako zbog liječenja moraju promijeniti mjesto boravka. Dolaze u Zagreb na liječenje gdje im pomoć svesrdno pruža udruga Krijesnica.Kada je prije godinu dana njezinom četverogodišnjem sinu Viti dijagnosticiran tumor na malom mozgu, život Nataše Meštrović se u potpunosti preokrenuo. 

U 5 dana nam se okrenulo apsolutno sve. Za 3 dana bila je operacija, taj dan je bilo hoće ili neće preživjet, bilo je stravično rizično. Prošli smo 16 ciklusa kemoterapije, eto hvala dragom Bogu sve je u redu, sve štima, tako da sad jurimo dalje
, priča mama Nataša. 

Roditelji su u tako teškim situacijama prepušteni sami sebi, tvrdi Nataša, a posla oko prikupljanja papirologije za ostvarivanje prava, ima mnogo.

Što se tiče same papirologije, mogu reći da to dosta dugo traje, nije nešto komplicirano, ali sami proces i realizacija je dosta dugo. Jedino sa zakonske strane sam naišla na problem što sam dobila otkaz, na kraju cijele priče, za novu godinu. Nisam bila u stalnom radnom odnosu, i firma mi nije mogla produžit ugovor jer sam bila neprofitabilan radnik, pošto sam bila na bolovanju. Bar sam tako dobila objašnjenje da bi naplatili kaznu firmi jer nema razloga da mi produže ako sam 6 mjeseci na bolovanju, objašnjava Nataša. 

Kada je izašao s intenzivne, Nataša je s Vitom u bolnici provodila 24 sata što im je oboma puno značilo. Vito je sada dobro, a pred njim je proces rehabilitacije. Njegova majka ne krije optimizam.

Kad pogledam koliko se ljudi bespotrebno živciraju, radi nekih stvari, mislim si u sebi, dajte budite sretni, uživajte u svakom danu, stvarno ne znate što vam nosi sutra, poručuje hrabra mama.