Postavljena prva solarna klupa u Zagrebu

Pred zgradom Rektorata Zagrebačkog sveučilišta u utorak je postavljena  prva 'pametna' solarna klupa u Zagrebu, druga će biti predstavljena na otvorenju Europskih sveučilišnih igara u srpnju te će se smjestiti ispred Filozofskog fakulteta.

Ženski Lions klub 'Zrinjevac' studentima Sveučilišta u Zagrebu poklonio je klupe, projekt inovatora Ivana Mrvoša, koje bi među ostalim trebale potaknuti veće korištenje zelenih i održivih zelenih tehnologija. Solarna klupa je inovativni projekt mladoga studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu Ivana Mrvoša.

Osim za odmor klupa istodobno služi za punjenje mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, prikuplja podatke poput npr. razine buke, temperature zraka. Noću služi kao javna rasvjeta, ima brojač prolaznika, može raditi deset dana bez sunca, a otporna je na udarce, rekao je Mrvoš. 

Klub će uz solarnu klupu postavljenu ispred zgrade Rektorata Sveučilištu u Zagrebu darovati još jednu klupu koja će biti smještena na Filozofskom fakultetu, a koju će predstaviti na otvorenju Europskih sveučilišnih igara u srpnju, kazala je predsjednica Ženskoga Lions kluba 'Zrinjevac' Vesna Boinović-Grubić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da je baš klupa postavljena u okružju Sveučilišta dobro mjesto za promoviranje ideja, ekologije, znanosti i tehnike.