Velika Gorica, savršeni grad za jednodnevni izlet

Velika Gorica je primjer grada koji ide uzlaznom putanjom na svim područjima. Postoji više od 800 godina, a status grada dobila je prije 21 godinu. Srebrni cvijet Europe i Zeleni cvijet samo su neke od osvojenih nagrada.

Velika Gorica, glavno i najveće naselje turopoljske regije, s oko 63 000 stanovnika, šesti je po veličini grad u Hrvatskoj. No, nije oduvijek bilo tako. Najveći priljev stanovnika dogodio se nakon Domovinskog rata. Izgrađen je tada veliki broj stambenih zgrada, a doselilo se 15-ak tisuća građana.

No, ako je suditi prema turistima, Velika Gorica već je sada savršen grad. Barem za jednodnevne izlete. Ovo područje poznato je po drvenom graditeljstvu. U gradskoj upravi kažu da se štošta može vidjeti. Od raznih kulturnih sadržaja i manifestacija, rekreacijskog turizma do kapele svete Barbare u Velikoj Mlaki ili utvrde Lukavec.

Uz strane turiste, koji čine dvije trećine noćenja, najčešći posjetitelji su Zagrepčani. Prednost je i njezina dobra prometna povezanost: od cestovnog, do željezničkog i zračnog prijevoza. U čemu je tajna uspjeha ovog grada, istražila je ekipa emisije 'Dobro jutro Hrvatska'.