Upoznajte autora prvog kajkavskog abecedarija za najmlađe

Sve zapaženija devastacija materinjeg jezika tuđicama, dovela je u pitanje opstojnost i vrijednost hrvatskih dijalekata što se osobito osjeti kod mlađih populacija. Nepostojanje suvremenih, moderno oblikovanih materijala za učenje kajkavskog narječja najmlađeg uzrasta, motivirala je Grgu Petrova na akciju.

Grgo Petrov autor je prvog kajkavskog abecedarija za najmlađe. Prezime mu potječe iz Dalmacije, ali mamin dio obitelji je iz Zagorja i Moslavine. Odrastao je u Zagrebu pa se ovaj napola Dalmatinac u kajkavski zaljubio još kao klinac i upravo na tome dijalektu odlučio izraditi svoj prvi veliki projekt - 'Moj pervi abecedarij'.

Grgo je odlučio učiniti sve što može da sačuva kajkavštinu i da ona ne padne u zaborav. Njegova slikovnica je namijenjena svima, ali prije svega najmlađima. U nekim osnovnim i srednjim školama već je prezentirao svoj projekt. Učenici su bili oduševljeni i s velikim zanimanjem učili su kajkavski. Grgo se zato nada da će jednog dana njegov abecedarij biti dostupan svim školama.