Desetogodišnja Marta autorica je popularnih slikovnica

Marta Nidogon učenica je 4. razreda OŠ Jurja Habdelića u Velikoj Gorici. I Martu vjerojatno znaju svi u školi. Jer na nedavnoj svečanoj akademiji u povodu 40 godina škole održana i promocija Martine slikovnice. 

'Hrabri Jura', 'Hrabri Jura i prijatelj Gricko', 'Hrabri Jura i Legvan Ivan putuju svijetom', 'Hrabri Jura i Tur'. Sve su to slikovnice koje je napisala i oslikala Marta Nidogon. Djevojčica koja ima tek 10 godina. Sve je počelo dok je Marta još išla u vrtić. 

Tete u vrtiću su bile jako dobre i one su mi rekle da imam talenta za crtanje. Nabavile su jednu pozornicu i puno lutaka za lutkarske predstave. I onda smo dobili svatko papir i trebali smo nacrtati neku priču. I nakon toga bi nam dali određene lutke s kojima ćemo raditi predstavu, prisjeća se Marta.

Ona je napravila predstavu o zmaju Juri. Predstavu je zatim i tekstom i slikom prenijela na papir pa je svoju prvu slikovnicu Marta imala već u vrtiću. Nakon toga samo je nastavila pisati priče i oslikavati ih, a u svakoj glavni je junak zmaj Jura.

Od samog početka Marta je imala potporu učitelja i roditelja. Marta je doista od rođenja bila dijete koje je uvijek maštalo. Ona je dijete koje ima jako velik kapacitet za detalje. Jako dobro uočava i to zna lijepo sažeti i prenijeti na papir, što u tekstu, a pogotovo u crtežu. Ima učiteljicu koja ju doista podržava i koja je već u prvom razredu predložila da jedan njezin rad pošalje na natječaj 'Moja prva knjiga' udruge Kalibra u Karlovcu i tako je to počelo, priča Martin otac Goran Nidogon.

Inspiracije za pisanje nikad joj ne manjka. U prvoj slikovnici sam pisala kako je zmaj Jura dobio nadimak hrabri Jura, u drugoj je kako jednog ponija boli zub zato jer je pojeo cijelu tortu, a u trećoj kako dva prijatelja sa ponijem i konjem idu oko cijelog svijeta. U posljednjoj koja je sad na natječaju se radi o zmaju Juri i o jednom turu, to je vrsta goveda koje je izumrlo po kojem je Turopolje dobilo ime, otkriva mala spisateljica. 

Sve moje slikovnice imaju poruku osim prve jer u prvoj nisam znala što znači pouka i poruka pa je nisam napisala. U drugoj slikovnici poruka je da se ne smije jesti previše slatkog, u trećoj da je kod kuće najljepše, a u četvrtoj da se treba istražiti povijest zavičaja, objašnjava Marta.

Budući da iz Martinih slikovnica štošta možemo naučiti i mi odrasli, vjerujemo da je ovo tek početak jedne uspješne spisateljske priče.