Domovini u čast - svečani koncert u povodu Dana državnosti

U povodu Dana državnosti Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija večeras su pripremili veliko glazbeno slavlje pod nazivom Domovini u čast. Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, u čarobnom ambijentu kod zagrebačkoga Umjetničkog paviljona i na Trgu kralja Tomislava, koncert su održali Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem ruskoga dirigenta svjetskoga ugleda Stanislava Kočanovskog.

Okosnica su koncerta skladbe koje veličaju prirodne ljepote država i običaje naroda iz kojih potječu njihovi autori i djela, a u koje je utkan nacionalni zanos glazbenih genija od Zajca i Gotovca do Smetane, Borodina, Čajkovskoga, Chopina i Elgara.

Ansamblima HRT-a kao solisti su se pridružili vrsni mladi glazbenici koji su ime svoje domovine proslavili nedavnim jedinstvenim uspjesima na prestižnim međunarodnim natjecanjima: pijanist Aljoša Jurinić, finalist Chopinova natjecanja u Varšavi i dobitnik pete nagrade na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu te bariton Leon Košavić, dobitnik treće nagrade na devetome Međunarodnom natjecanju Stanisław Moniuszko u Varšavi.

Svojim nastupom koncert su uveličali i mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te virtuoz na tamburi bisernici, četrnaestogodišnji Marko Martinović koji će u kolovozu predstavljati Republiku Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu.

Ulaz na koncert bio je slobodan, a oni koji nisu bili u prigodi pratiti koncert uživo, mogli su to na Prvome programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.