Željko Matuš, najtrofejniji hrvatski nogometaš svih vremena

Željko Matuš, nekadašnji igrač Dinama iz 60-tih godina, najtrofejniji je hrvatski nogometaš svih vremena. Najveći Matušev uspjeh je zlato s reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Rimu 60-ih i srebro na prvom Europskom prvenstvu igranom iste godine u Francuskoj.

Za Dinamo je Željko Matuš od 1954., kada iz rodne Donje Stubice stiže u Zagreb na školovanje, u idućih desetak godina odigrao 428 utakmica, postigao 150 golova te osvojio jedno prvenstvo i tri kupa.

Dvije godine poslije zlatnoj olimpijskoj medalji i srebru s Europskog prvenstva dodao je 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Čileu u utakmici u kojoj je Jugoslavija izgubila od domaćina. Matuš je za A reprezentaciju odigrao samo 13 susreta i postigao 5 golova, ali je sa zlatom iz Rima i srebrom iz Francuske postao najtrofejniji hrvatski nogometaš.

Odigrao je i jedini susret koji je hrvatska nogometna reprezentacija u vrijeme dok je još bila u sastavu Jugoslavije odigrala 56. u Maksimiru protiv Indonezije, a u pobjedi 5:2 ostvario je jedan gol. Profesionalnu karijeru završio je u Švicarskoj 1970. Ovaj vitalni 81-godišnjak danas živi na dvije adrese, u Švicarskoj i istarskom Novigradu. Nogomet redovito prati i veliki je navijač hrvatske reprezentacije.