Devetnaest predstava na Ljetnim noćima Teatra Exit

Gostovanje predstave 'Čarobnjak' Narodnog pozorišta Sombor iz Srbije otvorit će 28. lipnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt ovogodišnje izdanje Ljetnih noći Teatra Exit, koje do 6. kolovoza donosi na Ljetnoj pozornici toga muzeja osam gostujućih i deset Exitovih produkcija i koprodukcija te, za kraj, jednu novu predstavu.

Predstava 'Čarobnjak' prema tekstu Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, drama o životu Thomasa Manna najavljena kao kazališna igra koja miješa biografske činjenice i fiktivne događaje i likove, prva je u nizu od ukupno osam predstava gostujućeg dijela Exitova programa koji već sedmu godinu zaredom tijekom nekoliko ljetnih mjeseci uključuje atraktivni prostor MUO-a u kazališni život grada.

Od inozemnih gostovanja tu su Altteatar iz Sarajeva s predstavom 'Dame biraju' po tekstu Anthonyja McCartena i Stephena Sinclaira čiju režiju potpisuje Admir Glamočak te predstava 'Odlazni terminal', koprodukcija UK 'Vuk Stefanović Karadžić' i ISPAD-a iz Beograda, po tekstu Jelene Paligorić i u režiji Tee Puharić.

Zagrebačkoj će se publici predstaviti i Hrvatsko narodno kazalište Osijek s predstavom '260 DANA' po tekstu Marijana Gubine i u režiji Dražena Ferenčine; koprivnički Ludens Teatar gostuje s 'Nemreš pobjeć od nedjelje' redatelja Daria Harjačeka po tekstu Tene Štivičić, te Kazalište Planet Art sa 'Stilskim vježbama' Raymonda Queneaua koje već desetljećima igra dvojac Pero Kvrgić i Lela Margitić.

Tu je i predstava 'Dogville' nastala u koprodukciji Mikser Teatra, SKC Novi Sad i Marka Grubića, kazališna adaptacija scenarija istoimenog filma Larsa von Triera u režiji Kokana Mladenovića. Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba izvest će 'Shirley Valentine' Willyja Russela u režiji Zorana Mužića. Za sam kraj programa tradicionalno je pripremljena jedna nova predstava, 'Taksimetar' po tekstu Gorana Vojnovića i u režiji Matka Raguža, čije će dvije pretpremijerne izvedbe biti upriličene 4. i 6. kolovoza.