Dodijeljeni certifikati 'Ecomode' za održivi turizam

Agroturizam Ograde kod Žminja i kuća za odmor u Šajinima prvi su nositelji certifikata Ecomode za održivi turizam za male smještajne kapacitete do 30 mjesta. Certifikat je jamstvo gostima da odmor provode u objektima koji su prijateljski prema okolišu.

Da bi na pročelju svog turističkog objekta istaknuli oznaku Ekomodea vlasnici moraju ispuniti čak 45 uvjeta - od uporabe ekoloških deterdženata i prirodnih materijala, štednih žarulja i kućanskih aparata do odvojenog sakupljanja otpada i štednje vode, ističe voditeljica projekta Milena Radošević.

Opremanje kuće za odmor prema uvjetima Ekomodea financijski je zahtjevnije ali dugoročno povećava konkurentnost, kaže Franko Sifari i procjenjuje da je njegov objekt zbog toga bio skuplji za oko 10 tisuća eura.

Trend održivog turizma je u porastu u Europi. Primijetili su to i u seoskom domaćinstvu u Ogradama i odlučili se za certifikat koji potvrđuje takvo opredjeljenje, ističe Davorka Šajina.

Uvjeti certifikata Ecomode prilagođeni su agroturizmima i kućama za odmor u Istri. U planu je da se ova eko markica prilagodi turističkoj ponudi i u drugim županijama na obali a s vremenom i onima na kontinentu.