Otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Ovogodišnja Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika (HMI) svečano je otvorena u ponedjeljak u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Polaznike su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj HMI Marin Knezović i ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture Zrinka Jelaska. U radu Sveučilišne škole, kako je istaknuto, ove godine sudjeluje 25 polaznika iz devet europskih i prekooceanskih zemalja - Argentine, Australije, Čilea, Italije, Kanade, Mađarske, Njemačke, SAD-a i Venezuele.

Školu, kao i ranijih godina, polaze i stipendisti s partnerskih sveučilišta, a ove godine četvero stipendista dolazi sa Sveučilišta u Torontu, Sveučilišta u Udinama, sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile u Čileu i Szechenyi Istvan University u Mađarskoj. Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave pri čemu se jezična nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira HMI, a uključuje predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kulturnim i znanstvenim ustanovama, odlaske na kazališne predstave i koncerte, susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera.

Polaznici s položenim ispitom dobit će diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.