Hiže na bregu, zelena bajka u rodnom kraju Matije Gupca

Hižakovec, rodni kraj Matije Gupca, poznat je po svojoj povijesti i jedinstvenoj ljepoti koju pričaju stare zagorske kuće, dvorci, vinske ceste, lijepo uređene okućnice i vrijedni ljudi.

Jedna od zelenih bajki toga kraja nalazi se na imanju supružnika-umjetnika Horjan u Hižakovcu pokraj Donje Stubice. Otkada su se Goranka i njezin suprug Tomislav prije nekoliko godina vratili iz rodnoga Zagreba na djedovinu u Zagorje i krenuli u ekspediciju obnove i uređenja obiteljskog imanja, njihov se brak, kažu u šali, doima kao neprekidni medeni mjesec.

Dvije srodne umjetničke duše s puno ljubavi i mašte predaju se uređenju svojega novog starog doma do najsitnijih detalja. Svoje su imanje nazvali Hiže na bregu, a ispred svake od njih propinje se vinova loza, popularna Izabela,  gradeći sjenice, tako blagotvorne za ljetnih vrućina. Poseban ugođaj stvaraju stari namještaj i ostali detalji koji donose duh davnih vremena.

Posebnu radost i obitelji i njihovim gostima pruža tradicijski povrtnjak. Tko god tamo zaviri, oduševi se ljepotom i mirom kojima zrači njihov komadić raja.