Kako postati 'Super tata'

U pravilu - žene provode tri do četiri puta više vremena od muškaraca brinući se za dijete. Za zdravlje i sreću cijele obitelji važno je da očevi budu ne samo pomagatelji, nego ravnopravni partneri. Toga je danas svjesno sve više muškaraca, pa tako i Roma. U Međimurskoj županiji živi najviše pripadnika te nacionalne manjine, a sve ih je više koji shvaćaju da će kvalitetnim odnosima u obitelji svojim potomcima omogućiti bolji život.

Unatoč tomu što je većina romskih obitelji mnogočlana, očevi se rijetko odlučuju preuzeti redovitu aktivnu ulogu u brizi za djecu.

U tradicionalnom smislu u romskoj zajednici uloga roditelja je baš svedena na to da većinom majke vode brigu i skrb od rođenja, odnosno od trudnoće do odrastanja, rekao je Elvis Kralj. Meni je na ovaj drugačiji put puno pomoglo školovanje. Kroz moje školovanje probudio sam svijest o nešto boljem, jačem, višem, objašnjava.

Elvis je zaposlen kao pomagač u školi, sa suprugom podiže troje djece, i još troje udomljuju, a već je dugo i kako su se odselili iz romskog naselja, sve kako bi se uspješno integrirali u društvo. Muški roditelji se jako rijetko odluče u vođenju brige o djeci mada ima puno lijepih primjera mladih obitelji koji misle drugačije odgajati svoju djecu, koji se bore da bi djeca imala kvalitetan odnos u obitelji, ističe Elvis. 

Mi mladi malo drugačije razmišljamo nego naši stari, roditelji, preci. Mi mladi našu decu tjeramo u školu da se školuju. Ovi naši su govorili - tebi škola ne treba, dodaje drugi tata Dalibor Oršuš.

Pokazati nježnost, odgajati bez nasilja, igrati se sa svojom djecom i podučavati ih - to su mlađi očevi iz romske zajednice odlučili što bolje naučiti. Pridružili su se kampanji 'Super tata' koja se provodi u 35 zemalja.

U suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i Centrom za socijalnu skrb, Organizacija mladih Status M cijelu je godinu u Međimurju provodila edukativne radionice u kojima je čak 40 posto očeva bilo iz romske nacionalne manjine. Rado su se pridružili mnogi volonteri poput stručnih suradnika u školama koji su iz prakse svjesni prevažne roditeljske uloge.

Razgovarati o nekim temama, podijeliti iskustva, podijeliti spoznaje, možda nekakve brige, nekakve zabrinutosti u jednom diskretnom, sigurnom okruženju, a isto tako dobiti podršku od ostalih očeva, a isto tako i od stručnjaka, ističe Simona Borko, prof. socijalni pedagog, OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec.

Krajni cilj je postizanje rodne ravnopravnosti, nenasilja i obiteljskog blagostanja, a svi znamo koliko je to ustvari bitno za cijelo društvo, ne samo za pojedince, rekao je Marko Đurić, koordinator projekta Men Care.

Osobito u doba kad se društvo mijenja brže nego ikada. Kampanju Supertata podupro je fond Kraljevine Norveške i zemalja Europskoga gospodarskog prostora, pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva."