Međunarodni tjedan Helen Keller - tjedan svjesnosti o gluhosljepoći

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i ove godine od 27. lipnja do 4. srpnja obilježava Međunarodni tjedan Helen Keller - tjedan svjesnosti o gluhosljepoći šetnjama Helen Keller i smotrama polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Središnji događaj bit će tradicionalna šetnja Helen Keller u Zagrebu u 18 sati na Zrinjevcu a koja je ove godine organizirana u sklopu inicijative Spajalica. Cilj šetnje Helen Keller je skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se danas u Hrvatskoj susreću gluhoslijepe osobe.

lako je Republika Hrvatska još 2007. godine kao treća država u svijetu potpisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, gluhoslijepe osobe se i dalje susreću s mnogobrojnim preprekama u ostvarivanju ljudskih prava kao i s predrasudama i nerazumijevanjem javnosti.

Gluhoslijepe osobe često ne mogu ostvariti komunikaciju s okolinom, primanje informacija im je otežano, a ponekad i potpuno onemogućeno te se ne mogu
samostalno kretati što ih dovodi u potpunu izolaciju.

Helen Adams Keller (27. 6. 1880. - 1. 6. 1968.) je američka spisateljica i autorica poznata po tome što je od djetinjstva bila slijepa i gluha. Bez obzira na oštećenje, uspjela je naučiti komunicirati sa okolinom i završiti školu. Zato je postala jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i simbol gluhoslijepih osoba. Cijeli je život posvetila pomaganju gluhoslijepim osobama za koje je rekla da su to najusamljeniji ljudi na svijetu, da su oni ti koji bulje u mrak u kojem jedino mrak bulji u njih.

O problemima gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su Ana Marija Babojelić, koordinatorica Centra za prevođenje hrvatskog znakovnog jezika, Marija Ibriks, predsjednica Udruge gluhoslijepih osoba grada Zagreba te Ilka Zadro, prevoditeljica za gluhoslijepe osobe: