U Špišić Bukovici vozi se Moto alka

Već 30. godina moto klub Alka iz Špišić Bukovici na Ivanje koje je ujedno i dan Općine organizira alkarsko natjecanje po uzoru na sinjsku alku. Jedina razlika je što natjecatelji ne jašu žive konje nego one motorne. A upravo jahači modernih konja proteklog su vikenda iz raznih dijelova Hrvatske pristigli u Špišić Bukovicu. Povod je bio pokazati svoje ljubimce, ali i okušati se u natjecateljskom duhu tradicionalne bukovačke Moto-alke.

Na stazi dugačkoj stotinjak metara u središtu Špišić Bukovice vladala je prava natjecateljska atmosfera. Moto alka ovdje neprekidno stanuje točno tri desetljeća i mještanima je više od tradicije. Cijelu priču pokrenula je skupina entuzijasta na svojim limenim konjima po uzoru na sinjsku, ali i deset godina stariju bjelovarsku moto alku.

Moto alka vozi se u dvije kategorije, jednosjedu i dvosjedu. Pobjednik je, naravno, onaj tko pogotkom u 1 u 2 ili u sridu skupi najviše bodova. Za ispunjavanje tih pravila - uz vježbu i iskustvo - važna je koncentracija, ali i mirna ruka.

Natjecanje je imalo i humanitarni karakter pa je sav novac od uplate kotizacije za sudjelovanje na natjecanju doniran za potrebe socijalne samoposluge u Virovitici.