Omega 3 smanjuje rizik od smrtnog ishoda infarkta

Konzumiranje omega 3 masnih kiselina kojima su osobito bogate neke vrste ribe poput lososa, sardina i inćuna, smanjuje za 10 posto rizik od smrtnog ishoda srčanog udara. Pokazalo je to istraživanje čiji su rezultati objavljeni u američkom stručnom časopisu JAMA Internal Medicine. 

Studija je rezultat 19 ranijih istraživanja provedenih u 16 zemalja utemeljenih na analizi krvi ispitanika. Njome je obuhvaćeno 45.637 osoba. Svrha analize bila je ustanoviti kakav je odnos između konzumiranja omega 3 masnih kiselina i učestalosti infarkta. U spomenutoj grupi ispitanika 7973 imalo je srčani udar prvi put, a 2781 ih je od njega umrlo.

Znanstvenici nisu ustanovili korelaciju između omega 3 masnih kiselina u krvi i manje opasnosti od infarkta koji ne završe fatalno, ali su ustvrdili da postoje specifični mehanizmi koje su povezali s manjim brojem smrtnih ishoda od srčanog udara.

Rezultati utemeljeni na ovako velikom broju istraživanja daju nam dosad najpotpuniju sliku o preventivnom učinku omega 3 kiselina i kardiovaskularnih bolesti, rekla je suautorica studije i znanstvenica Liana Del Gobbo sa Sveučilišta Stanford. Rezultati raznih istraživanja bili su slični bez obzira na životnu dob, spol, rasu, prisutnost ili izostanak bolesti poput dijabetesa, uzimanja lijekova za smanjenje kolesterola ili jednostavno aspirina, kazala je.

I ponovno rezultati ukazuju na važnost konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama u sklopu zdravoga načina prehrane, rekao je dr. Dariush Mozaffarian,  sa Fakulteta nutricionizma na bostonskom Sveučilištu Tufts, koji je vodio studiju.

Osim što je bogata omega 3 kiselinama riba opskrbljuje organizam specifičnim proteinima, vitaminom D, selenijem i brojnim mineralima.