Projekt 'Hoću biti vješt đak' mladima predstavlja obrtnička zanimanja

Gotovo 30 posto od 800 anketiranih učenika osmih razreda iz Koprivničko - križevačke županije pokazalo je interes za deficitarna obrtnička zanimanja. Početkom srpnja, kada završe upisi, znat će se jesu li popunjena sva mjesta u dvadesetak obrtničkih smjerova u trima školama; u Križevcima, Đurđevcu i Koprivnici. 

Organizacija 27 motivacijskih radionica za učenike osnovnih škola i njihove roditelje, predstavljanje cjeloživotnog obrazovanja u obrtništvu i obilazak Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima ciljevi su obrazovnog projekta 'Hoću biti vješt đak'.

Obrtnička komora Koprivničko - križevačke županije kao nositelj projekta s partnerima Obrtničkim učilištem POUKA i Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja za provođenje projekta financiranog iz europskog fonda dobila je nepovratnih 230 tisuća kuna. 

Jedan od problema jest što i oni koji imaju potrebno zanimanje nemaju dovoljno znanja i traženih vještina, primjerice konobari koji nedovoljno znaju strane jezike, kažu u županiji. Dio takvih problema, uz osposobljavanje za tržište rada, rješava se i doškolovanjem u Obrtničkom učilištu koje uz Zagrebačku ima još samo Koprivničko - križevačka obrtnička komora.