Dolaskom ljeta mnogi ljubimci završe na ulici

S ljetom, kažu, dolaze ljetne radosti, ali ne za svakoga. Mnogi kućni ljubimci upoznaju tada sasvim drukčije lice svojih neodgovornih vlasnika. Neki ostavljaju svoje takozvane najbolje prijatelje na ulici. Tim je povodom ekipa Hrvatske televizije posjetila Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec u blizini Zagreba.

Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu djeluje od 2001. i jedno je od šest prihvatilišta za životinje u Hrvatskoj koja ne eutanaziraju pse. Godišnje sklonište prima oko 650 do 700 životinja, no, srećom, jednak broj ih se i udomljava.

Preko ljeta bude puno ostavljenih pasa na ulici. Ne bih ulazila u to koji su razlozi. Definitivno je to neodgovorno ponašanje. Psi su ovisni o ljudima i trebaju ih. Svaki vlasnik psa zna svoje moralne i zakonske odgovornosti i trebali bi ih se pridržavati, kaže Tihana Pevec iz Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu. Najčešće se ostavljaju mladi psi, jer za njih treba vremena i strpljenja, pa vlasnici često odustanu, kažu stručnjaci.

Dodatni je razlog i to što se izbjegava sterilizacija i kastracija ljubimaca, a to je također neodgovorno ponašanje vlasnika. Edukacija je ključ svega, kažu u prihvatilištu te se nadaju da će ovakvim akcijama nove generacije podučiti odgovornijem ponašanju prema kućnim ljubimcima.O tome kako educirati vlasnike da budu odgovorni prema svojim ljubimcima u emisiji 'Hrvatska uživo' govorio je Antun Ponoš, zaštitno lice emisije o životinjama koja se emitira na HTV-u.