Državna smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja

Krajem svibnja održana je 18. državna smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Sudjelovalo je više od stotinu mladih osnovno i srednjoškolaca te njihovi profesori - mentori.

Mladi su predstavili svoje projekte na kojima rade izvan redovite nastave, a zanima ih sve - kako zaštititi kućne ljubimce, zdravo se hraniti, spriječiti nasilje u vezama, potaknuti gospodarstvo i još mnogo drugih aktualnih tema.

Svaki građanin, a osobito grupa građana koja uoči neki problem u svojoj okolini, može ga pokušati riješiti. Treba znati kako se aktivirati, lobirati, izlagati i braniti svoja uvjerenja, učinkovito komunicirati. Upravo to vježbaju učenici koji za svoju izvannastavnu aktivnost biraju građanski odgoj.

U Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini poželjeli su da se u njihovu kraju otvore nova radna mjesta. Na početku nije bilo poduzetnika, interes nije bio velik jer svi znamo koliki su problemi, ali kasnije smo čuli da ima interesa, ali financije nisu na našoj strani tako da to nismo mogli provesti u djelo, kažu mladi učesnici.

Odabiremo teme koje tog trenutka učenike zanimaju i koje su vrlo aktualne, baziramo se na onom što radimo u školi, na što mi možemo djelovati i na našu lokalnu zajednicu tako da smo odabrali teme na primjer Mladi i alkohol, potom Nasilje u adolescentskim vezama, ekološke teme, reagiraj i promijeni svoje ekološke navike te temu Zdrava prehrana je IN, kažu organizatori.

Svoje ideje na državnoj smotri građanskog odgoja mladi su ukratko iznijeli, objasnili što i kako misle poduzeti te još k tome dodali na koji način su krenuli u akciju i jesu li i što uspjeli promijeniti.