Obitelj iz Nizozemske sreću je pronašla u srcu Žumberka

Mlada obitelj iz Nizozemske već je nekoliko godina u Hrvatskoj, i to u srcu Žumberka, u selu iz kojega su mnogi stanovnici iselili na druge kontinente. Pronkovi su tu sretni i zadovoljni te smišljaju aktivnosti i poslove da bude bolje njima i svim Žumberčanima.

Obitelj Pronk smatra da im se ostvario životni san. Dvije godine žive u srcu Parka prirode Žumberak. Vode i čistog zraka imaju u izobilju, sve što zasade raste veoma brzo, a priroda je lijepa da ga dira u srce kad je Rene fotografira. Imaju kuću i puno zemlje, a u okolici, osim Kupe, još tri rijeke.

Zasadili su 120 stabala oraha i aronije, planiraju kupiti kokoši i koze. Budući da bi u zapadnoj Europi teško ili zapravo nikako postigli sve to jer su kuće i zemlja skupi, a priroda sve manje prirodna, ova će obitelj sa zadovoljstvom ostati u Gornikima VivodinskimJa sam slikar, ja sam fotograf i jako volim ovo područje bliže Vivodini. To nije prestrmo, predivlje, ima vinograde, Kupa je blizu i ja sam rekao moja žena da možda mi odlučimo da živimo tu, kaže Rene Pronk.

Rene za Hrvatsku zna već 23 godine, za vrijeme Domovinskog rata dolazio je pomagati volonterima, a i danas organizira humanitarnu pomoć za potrebite u okolici. No, željeli bi ovdje razviti seoski turizam i time zarađivati. Ljudi su odavde iselili u potrazi za boljim životom, no njemu se sviđa ideja da Europi pokažu ove divote. Okrenimo ploču, kaže. Smatra da će njegovi sunarodnjaci, ne samo doći na odmor nego i kupovati nekretnine, uložiti novac i pokrenuti posao.

Zaljubljenici u prirodu i hodanje doživjet će iskonski krajolik i prirodan život. No, treba im ponuditi - dobar smještaj, domaću hranu, mogućnost da istražuju kraj. 'Ozalj ima sve' - bit će to slogan, oduševljava se Rene. To je istina, dodaje - ima park prirode, staze za hodanje, dvorac, rijeke, kupališta, Munjaru, domaću hranu, bogatu povijest i tradiciju.