U retro brijačnici šiša i brije po posljednjoj modi

Marka Šimunovića, umjesto u klesarsku školu na Braču, životni je put iz Slavonskog Broda odveo u Zagreb. Tek mu je 31 godina, a u našu metropolu doveo je dašak starine. Otvorio je unikatnu brijačnicu, koja je mnogo više od samog šišanja i brijanja. 

Čunj za kuglanje iz 50-ih godina, brijačke britve kakve su se upotrebljavale u doba 2. svjetskog rata, originalna gas-maska također iz 2. svjetskog rata… Sve je to Marko prikupio na sajmovima, od ljudi koji se bave starinama.

Stolica na kojoj gosti sjede je iz 1908. godine, znači starinska brijačka stolica koja se jednostavno rijetko gdje može vidjeti. Imamo i jedan ventilator iz 70-ih koji funkcionira i dan danas pa sve do fena koji izgleda kao pištolj i radi kvalitetnije nego stvari koje danas možete kupiti u dućanu, kaže Marko.

Tu su i frizerske knjige kakve vjerojatno više nitko nema. Jedna na hrvatskom jeziku je iz 1937. godine. U njoj možete pročitati što se u to doba događalo u zemlji i svijetu. Po tome vidimo da su frizerske knjige bile poput svojevrsnih novina. Jer i u ovoj s početka 40-ih, na njemačkom jeziku, osim što ćete vidjeti kakve su frizure tada bile u modi, možete pročitati sve tadašnje društvene i političke aktualnosti, kaže.

Marko dodaje i da je tradicionalno brijanje sve popularnije i među mladima i među starijima. Prvima je to potpuno novo iskustvo, a drugima povratak u mladenačke dane.