HRT-ov film 'Imena višnje' prvi put u kinu Europa

Jedan je od najdirljivijih filmova prošle godine, prema mišljenju mnogih, sinoć ponovo popraćen ovacijama kao i na otvorenju 62. Pulskoga filmskog festivala kad ga je publika ispratila senzacionalnim pljeskom.

U zagrebačkome kinu Europa u utorak 28. lipnja održana je svečana premijera filma 'Imena višnje' redatelja Branka Schmidta snimljenoga u produkciji Hrvatske radiotelevizije s Ivom Gregurevićem i Nadom Đurevska u glavnim ulogama. Film je i ovoga puta publika ispratila senzacionalnim pljeskom među kojom su bila i brojna poznata lica Ivo Gregurević, Goran Bogdan, Zrinko Ogresta, Mirjana Rogina, Bobo Jelčić, Goran Grgić, Ante Tomić, Sanja Pilić, Tamara Garbajs i mnogi drugi.

Iznimno mi je drago da smo ovim filmom, koji je u potpunosti nastao u produkciji HRT-a, pokazali kako unutar kuće možemo još proizvesti kvalitetne stvari koje imaju uspjeha u državi i u inozemstvu, izjavio je redatelj filma Branko Schmidt.

Upravo je taj film, koji je u cijelosti nastao u produkciji HRT-a, otvorio prošlogodišnji 62. pulski filmski festival, a na otvaranju ga je vidjelo 10 000 ljudi, koji su ga sjajno prihvatili isprativši ga ovacijama. Nakon Pule i tri osvojene Zlatne arene film je nastavio svoju veliku festivalsku turneju po prestižnim filmskim festivalima, a vrlo se često vraćao s nekom od vrijednih nagrada.

'Imena višnje', prema mišljenju mnogih jedan od najdirljivijih filmova prošle godine, filmska je priča koja prati život starijega bračnog para koji živi na svojemu imanju u osami ratom razorena sela. Zaplet počinje kad starac, kojega glumi Ivo Gregurević, shvati da je njegova životna suputnica shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu. U sjajnoj su glumačkoj ekipi Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan, Mesud Dedović, Mustafa Nadarević, Daria Lorenci Flatz i Danijel Ljuboja, a na filmu je radio i jedan od najpoznatijih hrvatskih direktora fotografije Dragan Ruljančić.

Nakon svečane premijere film će se domaćoj publici predstaviti u hrvatskoj kinodistribuciji od 30. lipnja.