Dovršen projekt uređenja špilje Veternice

Špilja Veternica, zakonom zaštićeni geomorfološki spomenik prirode, sa svojih 7 128 metara dužine, jedna je od najdužih špilja u Hrvatskoj. Za razliku od većine špilja, u njoj nećete vidjeti baš mnogo siga. Projekt uređenja špilje počeo je prošle godine i nedavno je u potpunosti dovršen. 

Glavna svrha projekta je bila zamjena rasvjete u špilji Veternici, novi led reflektori uopće ne zagrijavaju špilju, rekao je voditelj edukacije Denis Kovačić. Uvedeni su i senzori, zahvaljujući kojima se svjetla sada  pale kako posjetitelji prolaze kroz špilju. Isto tako, postepeno se pale i novi reflektori.

A dok hodate,  nemojte se uplašiti rike medvjeda, žuborenja slapa, pucketanja vatre... svako malo duž špilje pojavi se neki novi zvuk. Bez brige, sve su to samo zvučni efekti. Na taj se način posjetiteljima želi što bolje približiti izvorni život ovdje. Jer od svih koji su nekoć u špilji prebivali, danas možete  susresti jedino šišmiše, objašnjava Kovačić.

Da su ovdje živjeli vukovi, hijene, špiljski leopardi, lavovi... zna se još od 50-ih godina prošloga stoljeća. Bila su tada prva iskopavanja i istraživanja, u kojima su speleolozi pronašli kosti svih tih  životinja. Najbrojnije ipak su bile kosti špiljskih medvjeda. Pa je upravo po njima Medvednica i dobila ime. 

U obnovu je uloženo je oko milijun i 700 tisuća kuna. Osim unutrašnjosti špilje, uređena je i prateća infrastruktura. Sagrađena kućica pred ulazom u špilju  je blagajna i suvenirnica, izgrađene su stepenice koje vode od špilje do planinarskog doma. Tu  je pak uređeno dječje igralište, obnovljeni su stolovi i klupe.

Za Veternicu je tako završetak projekta, označio početak iznimno uspješne sezone.