Kako osobe s invaliditetom što bolje uključiti u svakodnevni život

Nekoliko zagrebačkih udruga, 'Pametna špica', 'Kultura i razvoj', 'Zakon tijela' te Veleučilište Baltazar organizirali su radionice za studente, one s invaliditetom i njihove kolege.

Naziv radionica je 'Preveniranje sukoba kroz učenje o socijalnim konfliktima', a svrha ove ljetne škole je da se podigne svijest o mogućnostima i kompetencijama osoba s invaliditetom, spriječi diskriminacija te omogući njihova integracija. Želja nam je zapravo da imamo druženje i razmišljanje te razgovore između studenata koji su s invaliditetom i njihovih kolega, da ih spojimo i potaknemo komunikaciju, ističu organizatori.

Sudionici su svakoga dana prolazili po jedan modul, a moduli su se kretali od etičkih normi do motivacije i samomotivacije pa do do identifikacije problema s kojima se osoba s invaliditetom susreće u stvarnom životu. Ja se nadam da će se edukacija nastaviti jer taj problem s invaliditetom je tih, on se ne čuje jer osobe s invaliditetom nemaju javne nastupe i nisu toliko socijalno spojene s kategorijom ljudi koji nemaju probleme s invaliditetom, kaže jedna od sudionica.

Na radionicama je naglašeno da socijalni konflikt nije tragična, već normalna i uobičajena pojava, a bitno je kako ga nadići. Konfliktna situacija najteža je osobama s invaliditetom i stoga je baš njima nužno naučiti kako se tada ponašati. Sredstva za radionice je omogućio Grad Zagreb, a održavat će se i na jesen.