Kako potaknuti učenike da zavole prirodoslovlje, matematiku i tehniku

U 16 osnovnih škola Zagreba i okolice od rujna prošle godine provodi se četverogodišnji JOBSTEM projekt kojim se istražuje zanimanje osnovaca od 4. do 6. razreda za prirodoslovlje, matematiku i tehniku. 

Kako od devedesetih na ovamo naklonost mladih upravo za takva zanimanja stalno opada, stoga je važnost ovog projekta za obrazovanje od izuzetnog značaja. Projekt JOBSTEM ili Profesionalne aspiracije prema STEM zanimanjima provodi Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

U njemu je ukupno praćeno 1920 učenika osnovnih škola i njihovih roditelja, podijeljenih u tri dobne skupine, koje se ispituju kroz tri vala mjerenja. Obuhvaćemo je ukupno 16 osnovnih škola, gdje osam škola predstavlja tzv. intervencijske, a osam škola tzv. kontrolne škole.

Tijekom projekta učenici su posjetili laboratorije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, provodili eksperimente i istraživanja te programirali robote. Rezultati istraživanja, nadaju se istraživači iz Instituta Ivo Pilar, bit će kvalitetna podloga za promicanje STEM zanimanja u hrvatskim školama.