Zašto je maslac na popisu poželjnih namirnica

Rezultati opsežnog istraživanja provedenog u 15 zemalja na 6,5 milijuna ljudi pokazali su da umjerena konzumacija maslaca nema izravne veze s obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti te da ovu namirnicu ne treba demonizirati niti je u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Znanstvenici, koji su rezultate studije objavili u časopisu Plos One, kažu da je maslac puno bolji izbor u prehrani od šećera ili škroba. Međunarodna grupa stručnjaka je na temelju devet istraživanja u kojima je praćeno zdravstveno stanje stanovnika iz 15 zemalja ustanovila da se redovno konzumiranje manje količine maslaca ne može povezati s kardiovaskularnim oboljenjima, moždanim udarom ni dijabetesom, odnosno da ima minimalan utjecaj na mortalitet, razvoj kardiovaskularnih bolesti i razvoj dijabetesa.

Sudionici studije dnevno su prosječno konzumirali oko 14 grama maslaca, što odgovara jednoj jušnoj žlici. Osobe koje dnevno konzumiraju veću količinu maslaca, najčešće vode nezdrav način života, no povezanost između maslaca i srčanih bolesti općenito je prilično neutralna, kažu liječnici s bostonskog Sveučilišta Tufts te poručuju da maslac u prehrani ne treba demonizirati na način da ga se u potpunosti izbaci kao namirnicu.

Ističu da je maslac za zdravlje manje štetan od šećera ili škroba koji se svakodnevno i u velikim količinama unose u organizam. Podsjećaju da su šećer i škrob povezani s većim rizikom od obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a njihove su posljedice po zdravlje štetnije nego one što ih ostavlja konzumacija ulja bogatih dobrim masnoćama poput sojina, kanolina, lanenog ili maslinova ulja.