Zagrebačke pčele - mirne, medonosne i vitalne

Pčele žive u mnogim europskim i svjetskim metopolama. Primjerice, zuje u središtu New Yorka, Berlina, Bruxellesa i Londona. Dok svijet prepoznaje njihovu važnost, u Zagrebu je držanje pčela zabranjeno.

Pčele u gradu nisu ni nova ni neobična pojava. U Zagrebu žive oduvijek, ali sudeći prema pravilnicima i zakonima nisu dobrodošle. One traže našu pomoć, jer su one sve osjetljivije na bolesti, na parazite i teško bi preživjele bez čovjeka, kaže Anto Matijević iz udruge 'Propolis'.

Budući da pčele ne znaju čitati zakone i pravilnike, u glavnom gradu ih je iz godine u godinu sve više. U Zagrebu žive na stotine lokacija. No, stručnjaci tvrde da su mirne, medonosne i vitalne. Treba ljude uvjeriti da su pčele jako korisne, da su korisne za njhovo zdravlje, da su korisne za prirodu, a za njihovo zdravlje pogotovo kroz konzumaciju meda, dodaje Matijević.

Inače, med gradskih pčela itekako je kvalitetan, jer su izložene puno manjem riziku nego u prirodi, gdje im štete pesticidi. No, ne postoje pravilnici koji bi odredili tko ih i gdje smije držati. Zbog njihove iznimne ekološke važnosti i utjecaja na očuvanje bioraznolikosti u gradu i svježine zraka, stručnjaci poručuju, Zagrebu pčele trebaju.