Predstavljen DunavArt Festival

Dunav inspirira od izvora do ušća, uz Dunav živi više od deset milijuna ljudi, a Hrvatsko Podunavlje krajem lipnja iduće godine postat će središtem održavanja jedinstvenog festivala glazbe, enologije i gastronomije, istaknuli su utemeljitelji DunavArt Festivala Miran Hadži-Veljković i Zlatko Petrović, popularni Kraljevi ulice.

Na predstavljanju održanom u Belju, Vukovaru i Iloku, predstavnicima prijatelja, partnera i potencijalnih sponzora DunavArt Festivala otkirvene su naznake onoga što će se dogodine zbivati na nizu lokacija od Iloka, Vukovara, Baranje, pa do Osijeka.

Na području Baranje održavat će se jazz koncerti. U sklopu predstavljanja među vinogradima Vina Belje,  na najljepšoj vinskoj cesti Hrvatske, jazz sastav 'JazzyBell' oduševio je prisutne svojim izvedbama na otvorenom, među vinogradima. U autentičnom ambijentu starog podruma Belje, festival je pak najavio jedan od najpoznatijih hrvatskih udaraljkaša Borna Šercar izvedbom poznatih skladbi na vinskim bocama.

Pod drvetom ispred dvorca Eltz u Vukovaru goste predstavljanja dočekala je neočekivana izvedba djela klasične glazbe u izvedbi Expresta kojega čine pijanisti Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović te udaraljkaš Borna Šercar.

Uz predivnu kulisu Dunava u pozadini, uz čašu vina Vupik i užitak u klasičnoj glazbi ponajbolje je predstavljen tzv. Vukovar clasic koji će dogodine biti sastavni dio DunavArt Festivala, a za koji je Matej Meštrović najavio praizvedbu Dunavske rapsodije koju sklada i koja će praizvedbu imati na Prvom DunavArt Festivalu upravo na prostoru ispred Muzeja Grada Vukovara u izvedbi velikog simfonijskog orkestra. 

Predstavljanje je nastavljeno u Iloku gdje su na platou Iločkog dvorca, Muzeja Grada Iloka, Renato Metessi i Zvijezde uz gostovanje Davorina Bogovića predstavili rock glazbu koja će za vrijeme DunavArt Festivala odjekivati iločkim krajem.

Dogodine ćemo na Festivalu utemeljiti Danube Adria Creative Cooking Association, a brojni restorani, seoska domaćinstva, hoteli na ovom području postat će mjesta na kojima će ugledni kuhari svjetskoga glasa, naši gosti iz podunavskih zemalja,  prezentirati i demonstrirati svoj rad. Priliku za sudjelovanje i učenje dobit će i stručne škole i učilišta. Uz sve naravno idu i vrhunska vina. Na DunavArt Festivalu možete očekivati brojne degustacije, enološke radionice, ali isto tako i posebne promocije i izložbe vinara podunavskih zemalja, poručio je glasnogovornik projekta Aleksandar Kostadinov.

Hrvatska je na gotovo pola dunavskog puta prema ušću i prirodno je mjesto za spajanje od izvora do ušća, za promicanje vrijednosti koje podunavske zemlje imaju  glazbenoj umjetnosti, enologiji i gastronomiji. Nova je to vrijednost kojom se prostor Hrvatskog Podunavlja može dodatno istaknuti na karti turističkih destinacija, a DunavArt Festival dogodine će upravo tu vrijednost dodatno istaknuti.