Hrvatska festivalska hit destinacija - pogledajte kad su najbolji

Hrvatska se na karti svjetskoga festivalskog turizma posljednjih godina čvrsto pozicionirala kao nezaobilazno odredište. Glazbeni festivali u našu zemlju dovode više od 200 000 gostiju iz cijelog svijeta. Početkom ljeta tisuće zaljubljenika u glazbu pripremaju se za njih, a naša Andrea Buča izdvojila je one najbolje. 

Kada sunce upeče a termometar eksplodira, ne preostaje nam drugo nego spakirati najnužnije i krenuti na festivalsku turneju. Prva postaja - Tisno na otoku Murteru. Love International, nasljednik kultnog Garden Festivala, već je otvorio svoja vrata. U tjedan dana donosi brojna imena elektroničke glazbe.

Tu su i bendovi iz cijelog svijeta; iz Texasa, Dixon najpoznatiji dj na svijetu, after partiji u Barbareli, istaknula je Monika Marušić iz Garden Teama.

Dakle manji intimniji festival, u skrivenom zaljevu, privatnom zaljevu, stageovi zabave na brodu, uživancija i odmor s glazbenom pozadinom.

Nastavno na Love International, festivalsku zonu u Tisnom preuzima niz manjih, intimnijih festivala. Electric elephant, Sunce beat, Soundwave.

Ako ste skloniji stadionskim spektaklima, Split je za vas najbolji izbor. Od 15. do 17. srpnja Poljud će rasplesati Carl Cox, David Guetta, Armin Van Buren i drugi. I ove godine očekuje se 150 tisuća posjetitelja, pa tko voli, nek izvoli!

Za ljubitelje reggaea i duba Pula je nezaobilazno odredište. Od 21. do 25 srpnja, pod okriljem magične štinjanske tvrđave Puna Cristo, 14ti Seasplash Festival donosi i magičnu atmosferu.

Kroz 4 dana na 6 stageova, programa su takvi da ljudi moraju doći na lokaciju, staviti šator i to je to, tu su i mnoge radionice, edukacije, filmski kutak, ističe organizator Seasplash Festival Vedran Meniga.

S početkom kolovoza ponovno smo na srednjem Jadranu. Rado posjećivana plesna zona u Tisnom poželjet će dobrodošlicu novim festivalskim projektima.

Tri nova festivala, potpuno novi promotor. Poznati label Defected donosi pet dana house hedonizma, Movement, najavljuje Garden Team.

U nizu festivala koji dovode ljubitelje plesnih zabava na Zrče u Novalji, Sonus Festival od 20 do 25. kolovoza razdrmat će i najsramežljivije. Na Sonus festivalu gostuje preko 70 artista, posebno smo ponosni na Richarda Villalobosa, Tini, Ip.a, sve te internacionalne zvijezde, ističu organizatori.

Sad već pomalo iscrpljeni sa Sonusa u Novalji hvatamo zalet za pulsku arenu. Velikani trip hopa, Massive Attack, otvaraju Dimension Festival.

Osim njih na tvrđavi će nastupiti i Larry Heard, koji će imati prvi nastup uživo nakon 20 godina, najavljuje Maja Gujinović.

Tri dana predaha, a onda ponovno overdose zvučnim sistemom. Najveći europski festival bass-glazbe i soundsistem kulture, Outlook, otvorit će Damien Marley, sin legendarnog reggae-glazbenika Boba Marleya. Nakon njegova koncerta u pulskoj areni festival se seli u  tvrđavu Punta Cristo do 4. 9.

To bi otprilike bilo to. Ako zaplešete na svim spomenutim festivalima, kapa dolje. S prvim jesenskim kišama i bez kune u džepu, vratit ćete se kući na toplu juhicu i meku postelju. Olinjali i sretniji nego ikad.