Rad s pčelama kao terapija

Poznata je uloga pčela u oprašivanju samoniklog i kultiviranog bilja, ali i u ljudskoj zajednici u prehrani i farmaciji. A kako rad s pčelama i pčelinji proizvodi mogu biti prava terapija provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Na temelju vlastitog iskustva sa pčelama i iskustva svojih učenika mr. sc. Jadranka Luketa Marković, bivša novinarka i likovna kritičarka, danas pčelarka, napisala je knjigu 'Pčelarenje kao (api)terapija u poboljšanju kvalitete života starijih osoba i osoba s invaliditetom'. Njezina anketa koju je provela na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu bit će znanstveni rad.

U svijet pčela uveo ju je pokojni suprug, veterinar i pčelar Zvonimir Šver, a uz pomoć prof. dr. sc. Nikole Knezića danas i ona podučava ljude za rad s njima. Krenula sam od košnica s kojima sam mogla graditi, AŽ košnica, u sjedećem stavu. To je univerzalni dizajn. Svako može s njom raditi. I onaj koji ne može hodati, i starije osobe, a i s težim invaliditetnom, objašnjava. Školovanje traje šest mjeseci do godinu dana. Nakon položenog ispita polaznici dobivaju diplome i spremni su za rad i vlastiti pčelinjak. Mirjana Dobranović, socijalna psihijatrica i predstavnica Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPiM) kaže da pčelarstvo može biti posao za osobe s invaliditetom koje teško pronalaze zaposlenje, a osim materijalnog, rad s pčelama donosi psihičku i fizičku kvalitetu života.

Med, propolis, pelud, vosak, pčelinji otrov i matična mliječ cijenjeni su proizvodi. To sve je ljekovito! A nama koji smo osobe s invaliditetom svaki takav mali (malo peludi, malo matične mliječi) 'otpadni' materijal kad radimo s pčelama može biti dragocjen poticaj našem organizmu koji daje snagu, ističe mr. sc. Luketa Marković. Iako ubod pčele, navodno, jača imunitet, mnogi je se boje. No, ova hrabra ekipa, ne! To je i pokazala pred kamerom.

Pčele postoje već dulje od 80 milijuna godina. U jednoj ih je zajednici od 10 do 50 tisuća. Gledajući ih kako su organizirane, kako rade i reagiraju na podražaje, shvatite da je riječ o čarobnom, posebnom svijetu. A ovi su ljudi pronašli zanimanje baš po svojoj mjeri.