Ljubitelji vinske kapljice nazdravili na 7. Vinfestu

Bukovica i Ravni Kotari imaju se čime pohvaliti kad je riječ o proizvodnji vina. Vinari sjeverne i srednje Dalmacije donijeli su svoja vina na ocijenjivanje, a kako ide brandiranje ovoga područja kao vinske regije provjerila je u Benkovcu ekipa HRT-a.

Sedmi put okupili su se ljubitelji vinske kapljice u Benkovcu. Vinfest je događaj koji vole i vinari i struka. Napraviti dobro vino nije lako, povjerio se Božo Bačić, vinar iz PodgrađaNo, puno se ulaže u obrazovanje vinara, dodao je Vjeko Sinovčić, vinar iz Novigrada.

Poslije Domovinskog rata nije bilo dobrog vina, i ja sam rekao napravit ću vino što se može piti, i mi smo tako počeli raditi vino, objasnio je Sinovčić. Pred žirijem je bio težak zadatak. Poslano je sedamdeset i pet uzoraka, a svake godine konkurencija je sve jača, tvrdi Ivana Alpezo, doktorica vinarstva.

Ocjenjuju se sva vina proizvedena od svih vrsta koje su na ovom području. Od bijelih vina dominira maraština, to je naj sorta, a od bijelih vina uglavnom su to mješavine sorata, kaže Alpezo. Jača i brendiranje ovog područja kao vinorodne regije.

To je ono na čemu intezivno radimo unutar 6, 7, godina. To je koncept Benkovačkog kulturnog ljeta gdje prezentiramo nešto novo, drugačije i izvorno autohtono, kaže Vanja Čvrljak, direktor TZ Benkovac. Od skromnih početaka do prave vinske fešte, pokazali su Dalmatinci da itekako znaju napraviti dobro vino.