Dječački zbor 'British Columbia Boys Choir'

Kanadski dječački zbor iz Vancouvera British Columbia Boys Choir nalazi se na Europskoj turneji 2016. u sklopu koje će obići Englesku, Sloveniju, Hrvatsku, Škotsku i Italiju.

Nakon što je djevojački zbor Mozartine  sa svojim gošćama održao uspješne koncerte u Rovinju i Funtani, došao je red na dječje zborove: tako su dječji zborovi Bachovine, Schubertine i Vivaldine zajedno s jedinstvenim dječacima iz Vancouvera British Columbia Boys Choir nastupili u Splitu u crkvi Gospe od zdravlja, Trogiru u katedrali sv. Lovre, Plitvičkim jezerima, Samoboru, a nastupali su i u bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

Zbor je 1968. osnovao Donald Forbes, a nastupao je u Kanadi, Nizozemskoj, SAD-u, Češkoj, Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji, Kini i Južnoj Americi. U 45 godina kroz zbor je prošlo preko 900 dječaka, koji su predstavljali Kanadu na 30 međunarodnih turneja, izvodeći zahtjevni repertoar, od Gregorijanskih korala do suvremenih djela. U programu su se često nalazila crkvena i svjetovna djela, izbori iz mjuzikala i opera, narodne pjesme iz cijelog svijeta, kao i izbor kanadskih djela, od kojih su neka skladana posebno za zbor.

Članovi zbora, starosti do 7 do 24 godine, žive u Greater Vancouver regiji. Često nastupaju na radiju i televiziji, a zbor je snimio 20 nosača zvuka i jednosatni dokumentarac 'Summer Song'  s turneje po Nizozemskoj. Trenutačno se na tržištu mogu naći tri CD-a: Home, Spirit i If My Voice Had Wings

Karizmatična i dinamična dirigentica Edette Gagné, s kanadske zapadne obale, glazbeni je voditelj i dirigent Coast Symphony Orchestra, glazbena voditeljica North Shore Light Opera Society te jedna od dirigentica British Columbia Boys Choir. Dirigirala je u Kanadi, Australiji, SAD-u, Europi... Njezina strast za glazbom ide do detalja, zahtjevna je, a za sebe i svoje ansamble uvijek postavlja visoke standarde.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska dječački zbor pokazao je svoje umijeće izvedbom 'Cantate Deo' G. F. Händela: