Gluma, najvažniji životni suputnik Borisa Miholjevića

Iako u mirovini, glumac Boris Miholjević nedavno se uspješno vratio na scenu, i to ulogom u hrvatskoj praizvedbi velikoga brodvejskog hita Detroit.hr.

Ekipa Dobrog jutra  ipak ga nije posjetila na 'daskama koje život znače', nego u Domu za umirovljenike u Klaićevoj, gdje živi posljednjih nekoliko mjeseci. Glumac je ekipi ispričao kako izgledaju njegovi umirovljenički dani, a prisjetio se i braka sa svojom nekadašnjom velikom ljubavi, kolegicom Lelom Margetić s kojom ima sina Pavla i kćer Jelenu, također uspješnu glumicu.

Gluma je njegova najveća ljubav. Tijekom uspješne karijere Boris je ostvario niz dojmljiv uloga, a onda se prije deset godina zbog problema sa zdravljem povukao s pozornice. Prije nekoliko mjeseci odlučio je započeti potpuno nov život - vratio se glumi i preselio u dom za umirovljenike. U dom sam se zapisao prije osam godina. Jer mi je teta bila u domu. Nekako sam mislio da je to najnormalnije. Zgodno mi je jednom prigodom rekla Mia Oremović, moja predraga kolegica. Po mom je zadnja dama u hrvatskom glumištu. Pa smo se našli brbljati i veli ona meni: Boboooo, kaj buš ti išel u dom? Rekoh - ne, ja bum išel u vrtić.

Život u domu ispunjen mu je različitim aktivnostima, što ga iznimno veseli. Vodim dramsku grupu, pa govorne vježbe. Onda dolaze s muzičke škole. Svaki dan je nekakav program. Ima krasnih, pametnih ljudi. Dobar je to dom. Ja nisam o njemu znao mnogo, ali je jako angažiran. Tu se svaki dan nešto događa.

Trenutak kad je upoznao buduću suprugu, jednu od proslavljenih dama našega glumišta, Lelu Margetić, ne zaboravlja se tako lako.  Na istoj smo klasi bili na akademiji. Bilo je njih 4-5 cura. I nas 4 dečka. Kao familija si. Međutim, mi smo puno nakon akademije shvatili kako treba. Oženili se, izrodili dvoje djece i lijepo je bilo. Lela i Boris u braku su bili punih 25 godina. A kad je prestala ta ljubav, kako bih to drukčije rekao, ja sam rekao da bih se razveo. Ona je mislila da se ja zezam, jer se ja volim šaliti. Međutim, ja mislim da je to pitanje kulture. Jer zašto na silu? Ja poznajem dosta parova koji ne govore po mjesec dana, pa idu u šetnju. Pa onda bok, pozdravljaju... Glumiš dosta na sceni, kaj buš i privatno glumio.

Bivši bračni partneri ostali su u prijateljskim odnosima, a posebno ih raduje to što su postali baka i djed. Sad će ona reći kako ja to govorim, a može ona reći što hoće. Ona je prvo sjajna kao čovjek, o majci da ne govorim. Njoj su djeca, djeca, djeca... Tako da sam joj jedanput rekao - tebi muž uopće ne treba. Obožava tu djecu. Obožavam i ja al baš biti tako lud... Sad je pak za unucima luda. I oni nju vole. A o tome da je odlična glumica nema se što govoriti. Glumački je put često posut trnjem, no njihova kći za to nije marila. Jelena je stvarno sjajna i kao osoba. Dosta je uspoređuju sa mnom. I Lela veli - isti ti. Nikad nije doma, novaca nikad nema. Jelena je za društvo. Odlična je na sceni, vidim bere nagrade. Snima. Udata, dvoje djece. Lepa, šta joj fali.

U 78. godini Boris Miholjević pun je životne mudrosti. Ja sam siguran, to i mislim, da je u životu najvažnije biti pošten, radišan i imati svoj stav. Pošten, radišan i čvrstog stava, glumac je ostavio ružne trenutke iza sebe i okrenuo se onima, naizgled malim životnim stvarima, koje čovjeka čine sretnijim. A jedna od tih malih stvari njegov je povratak na scenu jer gluma je bila i ostala Borisov najvažniji životni suputnik.