Na manifestaciji 'Plodovi gorja' najukusniji darovi prirode

Dolaskom vrućih, ljetnih dana mnogi bježe u zelenilo Gorskog kotara. A Gorani su to znali turistički iskoristiti. Početkom ljeta tako je počela i njihova tradicionalna manifestacija 'Plodovi gorja'.

Sirup od bazge i stolisnika, džem od borovnica i maslačka, jagode - tek su dio onoga što se može kušati posjetite li ovoga ljeta Zeleno srce Hrvatske. U Gorskome se kotaru naime, već deseti put, održava manifestacija 'Plodovi gorja' koja iz godine u godinu, ima sve više poklonika. A vole je i sami Gorani, jer se na taj način potiču turizam i gospodarstvo.

Organizatori kažu kako se pokazalo da gosti najviše vole i cijene domaće. Svi plodovi su nešpricani i samonikli te upravo zato privlače pozornost gostiju koji, i zahvaljujući kruzerima, stižu u Gorski kotar iz cijeloga svijeta. Proizvode mogu kupiti po povoljnim cijenama, obići plantaže te u tamošnjim restoranima i kušati autohtone specijalitete inspirirane upravo plodovima gorja.

Uz to, vrijednost ove manifestacije prepoznali su i sami Gorani. Kada je pokrenuta sudjelovala je tek nekolicina proizvođača. No, njihov se broj kroz godine - znatno povećao.