Tjelesna aktivnost pozitivno utječe i na školski uspjeh

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pittsburghu pokazalo je da su tjelesno aktivna djeca superiornija u kognitivnim sposobnostima i školskom uspjehu u odnosu na djecu koja nisu tjelesno aktivna.

Istraživači s nekoliko međunarodnih sveučilišta predvođeni znanstvenicima sa Sveučilišta sporta i pokreta u Rimu, pratili su djecu u naprednom programu nastave tjelesne i zdravstvene kulture (TZK) i djecu s uobičajenim TZK programom. Djeca u naprednom programu uz očekivani napredak u motoričkim znanjima pokazala su i značajan napredak u kognitivnom razvoju kroz poboljšanje koordinacije, posebice manipulativnih znanja s loptom. Slične rezultate dobili su i znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu koji su u svom istraživanju pokazali da intenzivna aerobna tjelesna aktivnost kod djece, bez obzira na njihovu dob, nema negativnih posljedica na procese pažnje. Dok neka američka istraživanja pokazuju da djeca u dobroj tjelesnoj formi imaju drukčiju strukturu pojedinih regija mozga, te da su uspješnija u školskim postignućima, osobito u matematici.
O tome kako i zašto tjelesna aktivnost utječe i na školski uspjeh djece u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorio je doc. dr. sc. Danijel Jurakić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Doc. Jurakić govorio je i o tome kako da bi kroz TZK nastavu djeca trebala zavoljeti tjelesnu aktivnost te usvojiti zdrave navike – dovoljno tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu. Osim što je tjelesna aktivnost odlična prevencija protiv niza kroničnih bolesti (kardiovaskularnih, malignih, dijabetesa tipa II, kroničnih respiratornih oboljenja), ona produžuje život (oni koji redovito vježbaju 150 minuta tjedno, žive 3,5 godina duže od onih koji ne vježbaju uopće). Tjelesno aktivni pojedinci uz to imaju i kvalitetniji život. Djeca kojoj je omogućeno 5-minutno vježbanje tijekom školskog sata, nakon te aktivne pauze pokazuju bolju koncentraciju te lakše usvajaju kompleksno gradivo. Doc. Jurakić savjetuje svim roditeljima da prvenstveno svojim primjerom ukažu djeci na važnost tjelesne aktivnosti te da zajednički odaberu onu aktivnost koja najbolje odgovara pojedinom djetetu.
Mnogi školarci jedva su dočekali ljeto kako bi ga proveli uz video igre ili televiziju, no ne svi. Zagrebački učenici mogu u sklopu Odmorka za osmoškolce pohađati školu hokeja na travi, kojeg organizira Školski sportski savez Grada Zagreba. Škola je počela danas i traje cijeli tjedan, a oni koji su propustili ovaj mogu uhvatiti idući termin u tjednu uoči početka nastave, 29. kolovoza do 2. rujna. U školu hokeja na travi mogu se prijaviti djeca koja već treniraju hokej na travi, ali i početnici.

U Varaždinu praznici i bez hokeja i video igrica mogu biti itekako zanimljivi. Da bi mladi uz odmor imali i kvalitetne sadržaje, pobrinuli su se na varaždinskim gradskim bazenima. Svakog se tjedna za osnovnoškolce održava ljetni kamp. Prilika je to za druženje, ali i bavljenje sportom. Osnove svih sportova prolaze u nekoliko dana. Sve pod stručnim vodstvom licenciranih trenera. Koji su s polaznicima itekako zadovoljni.

Ovogodišnji varaždinski kamp održavat će svakog tjedna tijekom ljetnih mjeseci. Tenis i borilački sportovi čine samo mali dio programa. A polaznicima će zasigurno ostati divne uspomene na ljeto i stečena prijateljstva: