Trening Olimpijaca u zadarskom kanalu

Do početka Olimpijade u Riju broje sitno, i svaki dan treniraju. Igor Marenić i Šime Fantela, predano love svaku mogućnost vjetra. Kako izgleda trening Olimpijaca u zadarskom kanalu i tko im sve pomaže, provjerila je i zadarska ekipa HTV-a.

Svaki dan isti ritual. Dok su drugi na plažama, jedriličari se spremaju jedriti. Igre u Riju bit će im treće, nakon Pekinga i Londona. Visoka temperatura im ne smeta. Iako zbog povoljnog vjetra upravo treniraju oko 14 sati. Mi jedirličari ovisimo o vjetru i okreće nas sunce i vjetar tako da korisitumo uvjete vjetra, otkriva Igor Marenić .  U klasi 470 nema mjesta za nervozu. Uvijek smo oboje zaslužni i krivi jer nam je uvijek cilj jedriti kao jedno tijelo što se kaže, što smo sinhroniziraniji, što smo uvježbaniji time je rezulat bolji,  ističe Šime Fantela.

Šime i Igor osvojili su mnoga natjecanja, prvenstva, no Olimpijada je uvijek posebna. Sparing partneri su im reprezentatzivci Turske. Kažu, nisu ljuti neprijatelji, već pomažu jedni drugima. Zajedno treniraju još do 2008. Dolazimo svake godine  u Hrvatsku. Ovo je perfektno mjesto za jedrenje. Sunčano i vjetrovito, kaže Denis Cizar, turski jedriličar. Nevjerojatno je da se sportaši, pripremaju skupa. No, tvrde jedriličari, postoji jako dobar razlog.  Mi smo sami u Turskoj, a oni u Hrvatskoj. Zajedno je lakše jer napredujemo do višeg nivoa, dobro je za njih, a dobro je i za nas, otkriva Ates Cinar.

Do početka Olimpijskih igara ostalo je jako malo vremena. A uvjeti koji ih čekaju u Riju su - oblačno, kišovito, toplo i sparno, kako kaže Edo Fantela, izbornik i trener. Nakon mnogo medalja, red je da se okite i Olimpijskom medaljom. U izvrsnoj su formi i tvrde ništa ih ne može iznenaditi.