Ljubav prema violončelu je prevladala

Nedavno je održano državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa. Upoznjate osnovnoškolca Luku Filopovića koji je osvojio prvu nagradu iz violončela i saznajte kako je pohađati glazbenu školu i posvetiti se instrumentu.

Kada treba odabrati adekvatnu izvannastavnu aktivnost za dijete, mnogi se roditelji nađu u dvojbi. Glazbeno nadarena djeca često krenu u glazbenu školu, a da bi se neki instrument usavršio, potrebno je mnogo vježbe i odricanja. Neka djeca, međutim, upravo vole takav način života, a svi dobro znamo da se dobar glazbenik može postati samo kada se počne vježbati dovoljno rano. Jedan je od marljivih polaznika glazbene škole i 14-godišnji Luka Filipović, koji je počeo svirati violončelo kada mu je bilo 9, a nedavno je osvojio prvu nagradu na državnom natjecanju. Sviram jer me to zabavlja i zato jer nikad ne možeš nešto navježbat do kraja. Svaki put radim drugačije. Svaki put nađem novi motiv da to vježbamo i da to napravim još bolje.

Luka je s odličnim uspjehom završio 8. razred. A koko i ne bi kada nakon školskih obveza, pisanja zadaća i učenja za testove, svoje slobodno vrijeme posvećuje najdražem instrumentu. Zato u školi valja nadoknaditi zaostatke, a pripreme za natjecanje i svakodnevne probe čak su i fizički naporne.

Prva nagrada na državnom natjecanju obradovala ga je i iznenadila te motivirala da bude još bolji. Naravno, svaki nastup nosi tremu i stres, a potpora obitelji mnogo znači. Svi oko njega već su navikli da im je dan ispunjen glazbom. Čak i susjedi, iako se još nisu žalili. A potpora obitelji je ključna. Kad vježbam doma ukućanima obično ne smeta, ali oni meni smetaju jer stalno rade buku, šeću se...  Kao i svaki šesnaestogodišnjak, Luka voli vrijeme provoditi na sportskom terenu, no to nije lako uskladiti s vježbanjem violončela. Najviše volim košarku, ali ne mogu baš puno igrat prije natjecanja da ne bih ozlijedio ruku.  Nada se jednog dana postati profesionalni violončelist.

Glazbena škola ponekad je naporna, ali donosi mnogo zadovoljstva. Djecu uči ljubavi prema glazbi, disciplini i upornosti. Pri upisu roditelji moraju odvagnuti što je najbolje za dijete. A talenti se s vremenom iskristaliziraju i trud se svakako isplati.