Teretana, najveća želja štićenika doma u Dugavama

Dom za odgoj djece i mladeži Zagreb u Dugavama pokrenuo je akciju kojom želi ispuniti veliku želju svojih štićenika - opremiti teretanu. O čemu je točno riječ, tko se uključio u akciju doznaje ekipa Dobrog jutra.


U zagrebačkom kvartu Dugave nalazi se Dom za odgoj djece i mladeži, ustanova koja pruža usluge socijalne skrbi. Skrbimo za djecu koja ispoljavaju rizična ponašanja, koja imaju probleme unutar obitelji, unutar škole i koja su možda već počela koketirati s nekim devijantnim ili delikventnim ponašanjima, Svi oni dolaze ovdje na raznorazne programe, objašnjava Marija Mažić, soc. pedagoginja. U domu svakodnevno boravi 400-tinjak djece. Od svih su im aktivnosti najdraže slobodne, raznih sadržaja. Iako bi se sportskima najradije bavili - sve osim prostorije im nedostaje.

Djeca bi željela imati teretanu. Zato je njihova odgajateljica Marija pokrenula akciju koja će im to i omogućiti. Budući da je to prilično velik zalogaj razmišljali smo kako bi bilo najizvedljivije i zapravo smo jednostavno posjeli klince pred kompjutere i rekli neka napišu zašto je njima teretana bitna, što bi oni tu voljeli imati, zašto je njima uopće bitno baviti se takvim tipom aktivnosti... Oni su napisali svoja pisma, a mi smo ih priložili uz molbu za donacije te razaslali na razne adrese, kaže pedagoginja Mažić.

Budući da zna koliko je sport važan za djecu, fitness trener Sandi Imerović bez razmišljanja se prvi odazvao. On je višestruki državni prvak u bodybuildingu, svjetski prvak u bodybuilding-parovima. Budući da zna koliko je sport važan u formiranju ličnosti i stjecanju radnih navika sa suprugom je vijest proširio društvenim mrežama.

U akciju se mogu uključiti apsolutno svi. Recimo, imate li doma bučice, utege, štange, tenisice, sportsku odjeću... Dobrodošla je sva oprema koja je u dobrom stanju. Također i novčana pomoć. Njome će kupiti sve što će još nedostajati. Kada se skupi dovoljno opreme Sandi planira i educirati djecu o pravilnom vježbanju i prehrani. Ovakvi sadržaji su uvijek od ogromne pomoći djeci zato što je sport fantastičan način kojim razvijaju svoje socijalne vještine, svoje životne vještine, uče o suradnji s drugima, uvide da se uloženi trud vraća i koliko se mogu razvijati kroz pozitivne aktivnosti, ističe pedagoginja Mažić.

Djeca ovdje volju za sportom imaju. I zato bi, kažu, bili presretni kada bi akcija uspjela. Jer onda će se moći baviti svima njima ipak najomiljenijom aktivnošću.