Nakon pet godina putovanja sonda Juno ušla u Jupiterovu orbitu

Američka svemirska letjelica uspješno je ušla u Jupiterovu orbitu, potvrdila je u utorak Američka svemirska agencija (NASA), pet godina nakon lansiranja sonde Juno u misiju prikupljanja podataka o formiranju Sunčeva sustava.

Najbrža svemirska sonda Juno obavila je jutros 35-minutni složeni manevar ulaska u polarnu orbitu najvećeg planeta Sunčeva sustava, što su znanstvenici pratili iz NASA-ina laboratorija u Pasadeni u Kaliforniji. Udaljenost između Jupitera i Zemlje je 869 milijuna kilometara pa je radijski signal koji je potvrdio uspješan ulazak u orbitu u kontrolni centar stigao 48 minuta poslije.

Uspjeh je potvrđen trominutnim radijskim signalom koji je primljen u 5.53 po srednjoeuropskom vremenu (20.53 po vremenu u Kaliforniji). Time je potvrđen i završetak manevra, nakon čega je slijedio gromoglasan pljesak u kontrolnom cetru.

Juno treba obići planet 37 puta u idućih 20 mjeseci. Ta sonda na solarni pogon, teška 3,6 tona, većinu vremena nalazit će se na 10.000 kilometara, no trebala bi se najviše od svih dosadašnjih letjelica približiti planetu, na 4667 kilometara iznad oblaka tog plinovitog giganta.

Letjelica Pionir 11 u 1974. godini približila se na 43.000 kilometara. Plinoviti Jupiter najveći je planet Sunčeva sustava. Oko njega kruži 67 prirodnih satelita, a najpoznatiji su Europa, Io, Ganimed i Kalista.

U orbiti Jupitera letjelica će dubinski analizirati taj divovski planet. Proučavat će unutarnju građu, gravitacijsko polje, magnetsko polje i polarnu magnetosferu. Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje divovski planet, sva elektronika u većini letjelica bi bila spržena, ali Juno ima titanijski sef u kojem se nalazi računalo. U NASA-i se nadaju da će računalo funkcionirati tijekom cijele misije.

Tijekom misije Juno će biti izložen zračenju ekvivalentnom 100 milijuna stomatoloških rendgenskih snimanja zuba. Zato je Juno opremljen čvrstom zaštitom od titanija, teškom 172 kilograma, koja osigurava opremu i elektroničke instrumente, računalo i električne kabele.

Sonda Juno, koja je stajala 1,1 milijardu dolara, lansirana je 5. kolovoza 2011.  iz Cape Canervala na Floridi, pričvršćena za raketu Atlas 5.  Prva je letjelica koja će orbitirati oko Jupiterovih polova. NASA-ini znanstvenici nadaju se razrješenju misterija tzv. velike crvene pjege, goleme ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja Jupiterom hara već više od 300 godina.

Nakon što obavi zadatak, Juno će posljednji put pozdraviti Zemlju te ući u Jupiterovu atmosferu, koja će je spržiti.

Sonda je na Jupiter ponijela i tri mala kipića Lego izrađena od aluminija. Oni predstavljaju Jupitera, vrhovnog boga prema rimskoj mitologiji, njegovu ženu i sestru Junonu, te kipić Galilea, talijanskog znanstvenika koji je 1609. otkrio četiri najveća Jupiterova mjeseca.