Tko je bila Štefica Vidačić, Miss 1926.?

Večeras u 21 sat u Atriju Galerije Klovićevi dvori možete se vratiti 90 godina unatrag, u 1926. godinu i doživjeti dašak tadašnjeg glamura - izbor za Miss tadašnje države, koji se održao u tada novom hotelu Esplanade u Zagrebu.

Izbor za Miss 1926. i danas je zanimljiv jer je na tom izboru pobijedila Zagrepčanka Štefica Vidačić, inače rođena Požežanka, koja je sljedeće, 1927., u Berlinu postala i Miss Europe i prometnula se u pravu zvijezdu.

Filmski kritičar Daniel Rafaelić večeras će uz Milanu Vuković Runjić ispričati kako je te davne1926. domaća podružnica poznatog njemačko-američkog filmskog koncerna Paraufamet organizirala izbor za Miss tadašnje države. Od djevojaka koje su slale svoje fotografije, izabrane su u uži izbor njih osam: Ida Kravanja iz Ljubljane, Marta Kovačević iz Osijeka, Danica Živanović i Leopoldina Nikolić iz Beograda te Štefica Vidačić, Božena Jurković, Štefica Konopa i Nada Pogačnik iz Zagreba. Pobijedila je Štefica Vidačić.

Štefica Vidačić, umjetnički Steffie Vida rođena je 1905. godine u Požegi, a radila je, a neki kažu da je bila i vlasnica, u kafiću u Jurišićevoj ulici. Imala je crnu kosu, zelene oči, a visoka je bila 161 cm, što tada nije bilo premalo za misicu… Dobivene titule, posebno Miss Europe, osigurale su joj slavu u Budimpešti, Beču i Berlinu, a filmski producenti su joj obećavali veliki uspjeh. Mediji su je pratili na svakom koraku. Izvještavalo se o njezinoj novoj frizuri, haljini, iskustvima s putovanja po europskim sjedištima te sa snimanja. Šteficu je portretirao i poznati slikar tog razdoblja Robert Auer, nagu, samo djelomično prekrivenu tkaninom, a bila je i na mnogim reklamama… Pod umjetničkim imenom Steffie Vida odigrala je sporedne uloge u filmovima 'Ponoćni taksi', 'Ljubav u snijegu', 'Tajne Orijenta', 'Vitezovi noći', a najupečatljiviju je ulogu odigrala u 'Evinim kćerima' gdje je utjelovila barunicu Edith von Stetten.

Mnogi su muškarci uzdisali za njom, a udala se za bogatog njemačkog filmaša, što je pokrenulo priče i legende. Jedna kaže da je ugledni gospodin iz Vlaške ulice, Josip Tiljak, zbog nje počinio samoubojstvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo. Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, propio se, dao otkaz i postao prosjak. Kao prosjak uvijek je spavao na istom mjestu, pokraj Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan: Miškecov prolaz

Stalni gost emisije Dobro jutro, Hrvatska, filmski kritičar Daniel Rafaelić i jedan je od 'meštara ceremonije' u emisiji je uz tri kandidatkinje za Miss najavio večerašnji događaj: