Kako su se uljepšavale stare Rimljanke

Kozmetika za lice žene ili Umijeće ljepote naziv je izložbe otvorene u zadarskom Arheološkom muzeju. Kroz izloške koji datiraju još iz 1. st. prije Krista donosi priču o tajnama uljepšavanja antičkih dama.

Stari Rimljani itekako su vodili računa o svojoj higijeni. Uz kupanje i tjelovježbu, neizostavan dio svakodnevne rutine bila je i kozmetika. A antičke dame poznavale su i preparativnu i dekorativnu kozmetiku. Kremice protiv bora, puderi, sjenila, rumenila - sve se koristilo i prije dvije tisuće godina.

Imale su Rimljanke rješenje i za sijedu kosu. Boja se izrađuje od pijavica koje se utapaju u crnom vinu, time se farbala kosa. Za oko očiju kao kolor moglo se koristiti crnilo od sipe, a mogli su se i prženi mravi koji su se onda mljeli, otkriva autorica izložbe Kornelija A. Giunio.

Znalo se i tada za depilaciju i umjetne trepavice, a prema glasovitome antičkom receptu i danas se izrađuju noćne hidratantne kreme. Osnovno rimsko načelo bilo je očuvati i skrivenim umijećem istaknuti prirodnu ljepotu. A ova izložba otkriva nam ljepotu arheološke struke i široj javnosti otvara bogati fundus Arheološkog muzeja Zadar.