15 godina od akcije 'Dajmo da čuju'

Od danas do kraja kolovoza u Tiflološkom muzeju u Zagrebu bit će otvorena izložba koja obilježava 20 godina od ugradnje prve umjetne pužnice u Hrvatskoj, 15 godina od najuspješnije humanitarne kampanje do sada'Dajmo da čuju' i 20 godina od početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom.

Izložba na jasan, jezgrovit te tekstualno i grafički pristupačan način posjetitelja vodi kroz opsežan put, od ideje do realizacije akcije i velikog humanitarnog koncerta održanog u prosincu 2001. godine. Izložba je iznimno snažan emotivni podsjetnik na godinu u kojoj su se gotovo svi u Hrvatskoj pokrenuli kako bi se gluhoj djeci omogućilo da zakorače u svijet zvukova.Izložba Svijet zvukova podijeljena je u nekoliko cjelina iz kojih se posjetitelji mogu podsjetiti na najveću humanitarnu akciju do sada, mogu doznati više o sluhu i važnosti ranog otkrivanja problema sa sluhom, a proizvođač umjetnih pužnica, austrijska tvrtka Med-El, omogućila je da posjetitelji vide i opipaju umjetnu pužnicu i da na snimkama vide postupak uvođenja umjetne pužnice u uho. Svi posjetitelji uputit će se na iznimno važan postupak rehabilitacije sluha, a posjetitelje očekuju i brojne zanimljivosti vezane uz zvuk i slušanje.

Izložba je osmišljane interaktivno, posjetitelji mogu ispitati svoj sluh, saznati o slušnim iluzijama, izložena je i računalna audio igra u kojoj posjetitelj treba odrediti poziciju izvora zvuka u 3D prostoru

 
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je Anamarija Hribar, prvo dijete kojemu je ugrađena umjetna pužnica putem sredstava Ministarstva branitelja koja je tada imala 2,5 godine i po kojoj je i nazvana akcija 'Anamarija u svijetu zvukova' iz koje je proizašla akcija 'Dajmo da čuju', njezina majka Marija Hribar i otorinolaringolog - audiolog prof. dr. sc. Robert Trotić, predsjednik Hrvatskog društva za kohlearnu implantaciju, koji je operirao više od 500 djece s ugrađenom umjetnom pužnicom.

Humanitarna akcija 'Dajmo da čuju' na, do tada, neviđen način pokrenula je Hrvatsku, a tijekom akcije prikupljeno je više od 17 milijuna kuna za potrebe nabave umjetnih pužnica. Nikada više nekom humanitarno akcijom nisu prikupljena tolika novčana sredstva.
Po pozivu u Ministarstvo branitelja počeo se javljati sve veći broj roditelja čija su djeca trebala umjetnu pužnicu te je uočeno da je problem veći nego što se činilo. Odlučeno je da se humanitarna akcija 'Anamarija u svijetu zvukova' proširi i nazvana je 'Dajmo da čuju'. Uključile su se i vodeće medijske kuće HRT, EPH, Narodni radio i Obiteljski radio te Hrvatski telekom. Trebalo je prikupiti sredstva za ugradnju 85 umjetnih pužnica, no akcijom je prikupljeno sredstava za čak 178 umjetne pužnice. Sve operacije ugradnje su obavljene u Hrvatskoj, od strane isključivo hrvatskih liječnika. Akcije Dajmo da čuju je i promijenila pristup problemu gluhoće kod djece u Hrvatskoj, a zahvaljujući akciji u Hrvatskoj se u svim rodilištima provodi sveobuhvatni probir novorođenčadi na oštećenje sluha, a HZZO kupuje umjetne pužnice.

Dr. Trotić je bio u prvom timu liječnika koji su ugrađivali umjetne pužnice u sklopu akcije. Operirao je Anamariju, a do danas je ugradio 690 umjetnih pužnica. Anamarija danas ima 18 godina. Od 3. godine živi s ugrađenom umjetnom pužnicom. Završila je 3. razred Zdravstvenog učilišta u Zagrebu, smjeru fizioterapeut. Devet godina se bavi stolnim tenisom za gluhe.