'Vila Bilogore', novi biser u Maloj Dapčevici

Jedna vila ljepotom plijeni i na pitomoj Bilogori. Zbog toga je i nazvaše 'Vila Bilogore'. Najnoviji je to turistički biser Bjelovarsko-bilogorske županije koji je zasjao u Maloj Dapčevici, opustjelom selu između Virovitice i Grubišnoga Polja. No, sudeći prema planovima obitelji Rekić, više neće biti pusto.


Na Rekića brdu na kojemu su, naravno, od davnina živjeli Rekići najnovija generacija u opustjelo je selo dolazila vikendaški. Mnogo su truda Branka i Jovica Rekić uložili u obnovu djedovine. Kamo god se okrenuli s 3 hektara Rekićeva imanja pogled je predivan - svježina, mir, potpun odmor. To je ono što ćete ovdje pronaći. Obitelji i prijateljima koje su ovdje okupljali toliko se svidjelo da su Rekićevi shvatili kako bi se mogli početi baviti turizmom.

Stara obiteljska kuća postala je Vila Bilogore s četiri zvjezdice. Sva je u masivnoj hrastovini koja podsjeća na tradiciju, nekada je ovdje bila stolarska radionica. Jovičin prapradjed bio je stolar, a znanje se, očito, prenosilo naraštajima. Ljepota je u jednostavnosti, kvaliteta u izvornosti. Drže se toga i u gastronomiji. Stoga ovo nije švedski nego bilogorski stol, a na njemu sve domaće što raste i pase na Bilogori.

Na hrastovim pladnjevima u štaglju ponudili su meso iz masti, čvarke, sir, suhomesnaste delicije i, naravno, dizane kolače. Kako i priliči, na otvorenju Vile Bilogore se i zaplesalo, zapjevalo. I prvi su gosti prezadovoljni što mladoj obitelji daju poleta. Imaju i kreativnosti i planova. U kući namjeravaju urediti sobe, a prostora imaju dovoljno za izletište i kamp. U promidžbi im svesrdno pomaže Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Obitelj Rekić čuva ovdje svoju baštinu, znamo da je kuća iz 1928. godine... Kada smo na stranice turističke zajednice stavili njihovu ponudu, imali smo poziv iz Opatije, iz drugih krajeva Hrvatske za team building, ističe Jasna Vaniček-Fila, direktorica turističke zajednice.

I Bilogora je bajna, shvaćaju to turisti sve više, a broj obiteljskih gospodarstava s tri otprije 8 godina narastao je na 40.