Uskočki muzej na Žumberku

Nedaleko od Samobora, na granici sa Slovenijom, proteže se prelijepo gorje: Žumberak. Na Žumberku možete uživati u prirodnim ljepotama, ali i u zanimljivom muzeju koji priča priče o uskočkoj povijesti naroda toga kraja.

Jutro na Žuberku. Jedinstvena ljepota i mir koje može stvoriti jedino priroda. Samo pola sata vožnje od Zagreba otvara se jedan drugačiji svijet. Unatoč bajkovitim pejzažima, prirodnim i kulturnim bogatstvima, ovaj je kraj postao sinonim za iseljavanje. Valja napomeniti da je na području žumberka nekad živjelo 16 i pol tisuća ljudi, danas nas živi možda 1200, nekad je io 12 otvorenih škola , namanja je imala 40 učenika, a danas imamo jednu i pol s 4-5 učenika što govori o strahovitom demografskom slomu. Da je to negdje na otoku možda bi se i razumijelo, ali mi smo na 'puškomet' od Jlačićeva placa. Takav pežorativan odnos prema ovom kraju je zastrašujući, ističe Milan Vranešić, župnik.

Iako je ovo područje kao stvoreno za proizvodnju zdrave hrane, potencijali su, nažalost, neiskorišteni. A statistika tužna. Ovo je planinsko područje i tu su se ljudi uvijek bavili stočarstvom. Statistički podatak za ovo područje iz 1940. kazuje da je u kućanstvima bilo 40 000 komada rogate stoke, a sada morate prolaziti kilometrima i kilometrima da vidte jednu rogatu kravu, objašnjava župnik Vranešić. No čist zrak, gorski vrhovi, šume, izvori privlače planinare i turiste.  Nezaobilazno odredište je Stojdraga s Uskočkim muzejom i grkokatoličkom crkvom sv. Jurja. Grokokatolici su u ove krajeve stigli pred 475 godina, a povijest ih pamti kao žumberačke uskoke koji su očuvali svoj dinarski identitet. Vrlo je ineterasenatno da je to stanovništvo sa sobom donijelo štokavsku ijekavicu i dinarski način oblačenja, otkriva župnik.

Ideja o obnovi stare ruševne kuće i otvaranju Uskočkog muzeja došla je od mlađeg naraštaja svećeničke obitelji Vranešić. Moram naglasiti kako mi grkokatolici imamo tradiciju da biskup zaredi i oženjenog muškarca, pa je zahvaljujući mom sinu , studentu teologije, koji je vidio kako nestaje žumberačka baština počeo skupljati po selima stvari za zbirku ili muzej, ponosan je župnik Vranešić. Otada je Uskočki muzej postao nezaobilazna postaja putnika, turista, znatiželjnika sa svih strana svijeta.

Mnogo je zanimljivih priča i asocijacija vezano za svaki muzejski izložak. Kao i za crkvu sv. Jurja koja je blizu njega, na vrhu šumovitog i cvjetnog brijega. Mjesto kao stvoreno za odmor i meditaciju, uz dašak kršćanskog istoka i božanstvene prirode…