Hrana i umjetnost

Velike raskošne zdjele s voćem, pa i razna hrana često su se znale naći na slikarskim platnima. Hrana i umjetnost mogu zajedno i na jedan posve drukčiji način.
 

Koliko često vi razmišljate o hrani i uopće o tome zašto nešto jedete? Znate li što vašem tijelu treba? Akademska umjetnica Nera Miočić posvetila se upravo tim pitanjima. Spajajući hranu i umjetnost, Nera nas podsjeća na to koliko hrana ima bitnu ulogu u našem životu.

U sklopu svoj projekta u galeriji Grete je izlagala 5 dana hranu koju je prirpemala i onda je papire s otiscima harene i ljudi koji su je jeli napravila knjigu, kao nekakav artist book. Priredila je i javni performans u Pogonu kako kaže zvučno-jestivu kuhinju, odnosno ambijentalni performans. Da je Nera uspješna u svojem radu, potvrđuju i redoviti posjetitelji njezinih izvedbi.

Na svojim radionicama u suradnji s ljudima ova umjetnica pomiče granice i dolazi do novih spoznaja. Nova hrana, novi pogled, novo shvaćanje. Kada znamo što jedemo, zainteresirani smo za sebe, znači da na taj način upoznajemo i svijet oko sebe, smatra Nera.Mislim da bi svatko trebao poznavati svoj organizam, svatko bi trebao poznavati svoj ukus, svoje želje i u skladu s tim i sa svojim organizmom pristupati tome.

A mi ćemo još samo nadodati Hipokratove riječi: 'Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!'