Ekskluzivno: Maestro Jose Cura o programu Dubrovačkih ljetnih igara

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 67. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati od 10. srpnja do 25. kolovoza.

U 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će više od 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Duh hispanoameričke umjetnosti u grad će donijeti argentinski tenor Jose Cura, koji i otvara igre. Kao dirigent i pjevač nastupit će na svečanom otvorenju 10. srpnja, a dan poslije održat će gala koncert uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Maestra Curu na pokusu je ekskluzivno snimila ekipa HRT-a.Program se nastavlja predstavom 'Antigona' s kojom će gostovati argentinski autori i redateljica, a pisci na igrama slavit će Gabriela Garciju Marqueza te izvesti ulomak iz 'Sto godina samoće'. Dramski program obilježit će dvije premijere u kolovozu: na Lovrijencu se očekuje Shakespeareov 'Otello', a potkraj srpnja ispred Sponze će se prikazivati Goldonijeva 'Kafetarija'.

U posebnom ciklusu 'Ususret budućnosti' na igrama će posjetitelji vidjeti i niz mladih pijanističkih zvijezda, među njima i Aljošu Jurinića. Ukupno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta predstavit će se na pozornicama grada u programu koji traje 47 dana. Njihove nastupe gledat će, procjenjuje se, oko 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja festivala.