Otkrivamo top namirnice za skidanje kilograma

Svake se godine, kako idemo prema ljetu,  ponavlja ista priča - traže se čudotvorni načini kako smršavjeti - pijući čajeve, odlazeći u teretanu ili drastično mijenjajući jelovnik. Nutricionisti tvrde da postoje biljke koje pospješuju topljenje viška masnoće pa su izdvojili top deset namirnica koje jamče smanjenje kilograma.

Ljekovito bilje i pripravci od ljekovitog bilja najstariji su način liječenja različitih bolesti. S ljekovitim biljem ne možemo sve izliječiti, ali s njime unosimo u organizam vrlo vrijedne tvari, tvrdi nutricionistkinja Irena Švenda.

Iako smo nekoć tradicionalno znali njegovu vrijednu i korisnu upotrebu i rješavali mnoge zdravstvene tegobe i doprinosili kvaliteti života, danas je upotreba ljekovitog bilja nedovoljno zastupljena. Naime, mješavine biljaka iz našeg podneblja mogu nam uvelike pomoći u borbi sa želučanim tegobama, u eliminaciji viškova tekućine ili u reguliranju probave, ističe Švenda.

Takve biljke koje utječu na metabolizam, povisuju potrošnju kalorija i jače izlučivanje tekućine iz tijela dosta su raširene u našem podneblju. Među njima se ističu zlatnica, breza, krkavina, metvica i medunika.

U svakodnevnoj primjeni su uglavnom čajevi koji nemaju izrazito ljekovito djelovanje. Ljekovito djelovanje ovih biljaka očituje se nakon duljeg konzumiranja pripravaka koji imaju veću koncentraciju. Vrlo je važno i sinergijsko djelovanje biljaka jer često jedna biljka ne može napraviti učinak kakav mogu različite kombinacije biljaka.

Uz biljne čajeve koji pomažu mršavljenju nutricionisti preporučuju i desetak namirnica za uspješno topljenje kilograma. Neke od njih imaju određeni udio zdravih masnih kiselina koje osiguravaju sitost, ali ne i podlogu za nakupljanje kilograma. Limun, celer, avokado, čili papričice, zeleno lisnato povrće, jaja, zob i losos uz mnogo vode i dobar san, kažu nutricionisti, najbolji su način da izgubite suvišne kilograme.

Pretilost u Hrvatskoj sve veći problem

U Hrvatskoj je danas više od 57 posto odraslih i 35 posto djece s prekomjernom težinom. Kako se boriti protiv toga i jesu li dijete najbolji način, u Studiju 4 otkrio je nutricionist i savjetnik za mršavljenje Boris Močinić.

- Pretilost je globalna epidemija koja iz godine u godinu uzima sve više maha tako da su ovi podaci za Hrvatsku vrlo slični onima koji stižu iz ostatka razvijenoga svijeta, kaže.

- Moderan način života i stres doprinose debljanju. Većina ljudi se ne deblja zato što je proždrljiva već zato što kanalizira neke druge probleme kroz hranu. No tako samo otvaraju još jedan problem, ustvrdio je.

Kaže kako su trenutačno vrlo popularne strogo restriktivne djete možda dobar način da se kratkoročno izgubi puno kilograma, ali dugoročno je to katastrofa.

- Najbolje je uskladiti svoj životni stil, potrebe i mogućnosti. Optimalan tempo mršavljenja je između pola kilograma i kilogram tjedno. Na taj način izbjegavate brzi povratak kilograma nakon završetka djete, objašnjava Močinić.