'Ne koristi se mobitelom kad voziš'

Hrvatski autoklub u svojem je sjedištu na Aveniji Dubrovnik 44 u Zagrebu predstavio rezultate istraživanja o utjecaju uporabe mobitela tijekom vožnje i nagrađene filmove s tom temom.

No, prije službenog predstavljanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Krešimir Viduka, voditelj Ureda za sigurnost cestovnog prometa HAK-a te ekskluzivno za HRT otkrio neke rezultate istraživanja.

Razgovor mobitelom u vožnji opasan je jer se percepcija vozača smanjuje 50%, odnosno vozi kao da ima oko 1‰  u krvi. Puno je opasnije pisanje poruka tijekom voženje. Tada ste čak 23 puta opasniji na cesti od savjesnih vozača… gotovo ste tempirana bomba na cesti. Svi se još sjećamo strašne nesreće prije 10 godina u tunelu Ledenik u kojoj je vozač kamiona tipkao poruku i naletio na automobile ispred sebe.

Nažalost, mnogi uporabu mobitela u vožnji smatraju društveno prihvatljivom. Stoga se postavlja pitanje boje li se vozači uopće predviđenih kazni? Kazna za razgovor mobitelom u vožnji je 500 kuna, ali ako se plati odmah, iznosi samo 250 kuna pa se vozačima taj iznos ne čini velikim. Čak dvije trećine muških vozača, pokazalo je HAK-ovo istraživanje, i ne zna kolika je kazna za telefoniranje tijekom voženje. Pokazalo se da su žene bolje informirane.

Istraživanje 'Pravilo 7' projekt je HAK-a koji sufinancira Svjetska automobilistička organizacija FIA, a zasniva se na '10 zlatnih prometnih pravila'. Projekt je usmjeren na osvještavanje opasnosti kod vozača i putnika od uporabe mobitela tijekom vožnje. Istraživanje kojim se proučilo ponašanje vozača u prometu provedeno je na terenu i putem internetske ankete.

Javnim natječajem prikupljeni su kratki filmovi o opasnosti uporabe mobitela u vožnji, a autori su učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske te studenti Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Danas su nagrađeni i mladi autori filmova o opasnosti telefoniranja u vožnji, nagrađena su po 3 filma u 3 kategorije - osnovna škola, srednja škola te studenti i mladi do 24 godine. Na natječaj je pristiglo 47 filmova.   

Glavni savjet Krešimira Viduke je da mobitel uopće ne upotrebljavate ako nemate handsfree, uređaj integriran u automobil, koji možete nabaviti za oko dvije tisuće kuna. Iako je takvo telefoniranje prihvatljivo, i ono do neke mjere dekoncentrira vozača. Slušalice koje vozači često upotrebljavaju zapravo ne pomažu, a opasne su jer s njima ne čujete što se događa u prometu oko vas.