U Makarskoj otkriven spomenik Tinu Ujeviću

U povodu 125. godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891.-1955.) u utorak navečer otkriven je njegov spomenik u Makarskoj gdje je Ujević išao u osnovnu školu, od 3. do 8. razreda.

Spomenik Tinu, u njegovoj prepoznatljivoj pozi, dok sjedi za stolom, s perom u ruci te s papirom i s čašom vina na stolu, izradio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi, a postavljen je na trgu u Makarskoj koji nosi Tinovo ime. Otkrivajući spomenik gradonačelnik Makarske Tonči Bilić je naglasio kako se spomenikom Tinu Ujeviću ukazuje trajna čast i poštovanje jednom od najvećih hrvatskih pjesnika i bardu pjesničke riječi.

U najranijoj mladosti Tin Ujević je uočio ljepotu Makarske proričući joj budućnost turističkog središta, u što se Makarska uistinu i pretvorila, rekao je Bilić. Autor spomenika, akademski kipar Tomislav Kršnjavi je istaknuo kako središnja ideja za spomenik izvire iz Ujevićeve pjesme 'Igračka vjetrova' uklesane u stol spomenika. Pritom je, kaže, puno razmišljao o Tinovoj duši koju je oživljavao u svojem pjesništvu.

Na prigodnoj svečanosti recitirane su brojne Ujevićeve pjesme i čitani izvaci iz 'Putopisa' u kojima, uz ostalo, piše o boravku u Makarskoj. U tim je 'Putopisima' Ujević otkrio da je dolazak u Makarsku u ranoj mladosti bio njegov prvi susret s morem. More me uči da prirodu osjećam pjesničku, napisao je, kao i to da ga je 'more uvelo u neku erotiku unutarnjeg života' te da ga je 'Makarska učinila zamišljenim'.