Belišće kandidat za europski grad sporta 2017. godine

Sportska zajednica Osječko-baranjske županije i Grad Belišće predložili su Belišće za Europski grad sporta za 2017. godinu. Riječ je o tituli koju predlaže neprofitna organizacija pri Europskoj komisiji ACES.

Među brojnim uspješnim belišćanskim sportašima koji su osvajali titule državnih, europskih, svjetskih i olimpijskih prvaka ističu se legendarni Matija Ljubek s četiri olimpijske medalje u kanuu, svjetska kuglačka prvakinja Pavica Galošević i međunarodna velemajstorica u šahu Zorica Puljek-Salai. Zbog tih rezultata, bogate sportske prošlosti i brojnih sportskih terena, u Belišću vjeruju da će ACES - European Cities and Capitals of Sports Federation, dodijeliti nagradu Belišću za 2017. godinu.

ACES svake godine od 2001. bira Europsku metropolu sporta te titule Europski grad sporta, i to u dvije kategorije: gradovima s više od 25 tisuća stanovnika i gradovima od tisuću do 24.999 stanovnika. U kategoriji malih gradova do 25 tisuća stanovnika je i Belišće koje će biti treći hrvatski grad sporta iza, Lepoglave i Buzeta, ako dobije tu titulu.

Olimpijski bazen, nastavno-sportska dvorana s umjetnom stijenom za penjanje, kuglana, teniski tereni, boćalište, streljana, vanjski rukometni i košarkaški tereni, nogometni tereni, kajakaški dom s veslaonicom, kilometri biciklističkih i pješačkih staza uz značajna proračunska sredstva koja Belišće izdvaja iz gradskog proračuna zalog su nagrade koja bi mogla doći u Belišće za desetak dana.