Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska u zagrebačkom HNK

Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska u organizaciji Hrvatskoga društva profesionalnih baletnih umjetnika održava se na sceni Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu od 6. do 8. srpnja.

Dvodnevno natjecanje bit će zaključeno završnim Gala koncertom 8. srpnja kada će biti dodijeljene nagrade i premijerno prikazan film o Miji Čorak Slavenskoj 'Mia – A Dancer’s Journey' u američkoj produkciji, koji je nedavno osvojio nagradu LA Emmy Award.

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži suosnivači su biennalnoga baletnog natjecanja koje je prvi put bilo održano 2006., a od 2010. godine je dobilo međunarodni karakter te se održava na sceni HNK u Zagrebu, koje je punopravni partner ove manifestacije.

Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine Mije Čorak Slavenske koja je ostvarila značajnu karijeru u inozemstvu, osobito u SAD-u, a 2016. godina posvećena je 100. obljetnici njezina rođenja. Predsjednik žirija proslavljeni je baletni umjetnik Irek Mukhamedov, a članovi su Ljubinka Dobrijević i dr. Szilard Macher

Ove se godine na Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska prijavilo 87 plesača iz dvadeset jedne zemlje: Kanade, SAD-a, Ukrajine, Rusije, Srbije, Slovenije, Grčke, Italije, Australije, Kube, Bugarske, Makedonije, Japana, Moldavije, Španjolske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Poljske i Slovačke.